Interview: Carlo Boszhard en grimeur Barbara van Munster over De TV Kantine

22 Februari 2015 12:00 | sterren | Door Televizier

Vrijdag begint het nieuwe seizoen van De TV Kantine. Carlo Boszhard speelt geen jonge jongens meer: "Ik kan mijn gezicht wel laten strak trekken, maar een Jim Bakkum lukt niet meer."

Lees het artikel hieronder verder

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl

Turbo Review: Pixar-animatiefilm Luca op Disney Plus

Meer film & serie nieuws

Voor het nieuwe seizoen van De TV Kantine halen Carlo Boszhard en Irene Moors weer alles uit de kast. Carlo en zijn vaste grimeur Barbara van Munster doen alvast een boekje open over hun nieuwe vondsten.

Carlo, welke nieuwe typetjes komen er dit jaar bij?

"Humberto Tan neemt de plek van Kim Holland achter de kassa over. Hans Klok is Hans Kok in de keuken, Trijntje is erbij voor het Songfestival. En we hebben Plien & Bianca, Spike, Anouk, Bobbi Eden, de Roelvinkjes, boer Geert uit Boer Zoekt Vrouw en Andy en Melisa van der Meijde."

Zo veel nieuwe mensen: dat is vast een enorme klus.

"Dat is heel hard werken. Laten we het een uitdaging noemen. Maar het is ook heel fijn. Als je iemand vaak hebt gedaan, zet je een neus op en ga je. Bij nieuwe typetjes moet je op onderzoek uit en daar heb ik veel lol in."

Wil je Mark Rutte niet eens lekker nadoen? 

"Nee, dat is meer voor Cojones en Koefnoen. Wij moeten het hebben van de Roy Dondersen van deze wereld, en die zijn
er gelukkig genoeg."

Waar heb je deze nieuwe typetjes op geselecteerd?  

"Sommige mensen vallen bij voorbaat af: ik kan geen jonge jongen meer spelen. Ik kan mijn gezicht wel laten strak trekken, maar een Jim Bakkum lukt niet meer. Dus ­kiezen Irene en ik vooral mensen van onze eigen leeftijd. Als ik dan eenmaal de stem heb, heb ik de sleutel. Daarvoor letten we ook op dingen die ze vaak zeggen, bepaalde zinnen of woorden. En we kijken naar ­bijzondere ­kenmerken, zoals hun bril, ­tanden, haar. Dat pikken we op en vergroten we uit in de grime."

Wat vind je zelf je best gelukte typetjes aller tijden?

"Over René Froger en René van der Gijp ben ik heel tevreden en Irene doet Kim Holland geweldig. Gordon komt dit seizoen terug, maar dan in een betere versie. In het eerste seizoen had ik alleen een pruik en bril opgezet en leek Gordon helemaal niet, nu wilde ik hem goed neerzetten. Dat bleek een hel voor grimeur Barbara van Munster. Gordon heeft een specifiek gezicht dat heel moeilijk is om na te maken. Er moest van alles op mijn gezicht worden geplakt. Na vier uur stond Barbara krom van de spanning, maar het is haar
wel gelukt."

Barbara van Munster is samen met Bianca van Steen al jaren de vaste ­grimeur van De tv kantine. Barbara, hoe ga jij te werk?

"Samen met Carlo, Irene en mijn collega Bianca bedenken we welke nieuwe types geschikt zouden zijn voor een nieuw seizoen. We kijken wat een personage nodig heeft. Er is altijd een ding dat eruit springt: een kaaklijn, bril, neus, pret­oogjes. Vervolgens bestel ik een neus, de wangen of een kin bij Kevin van den Bergh, die een atelier heeft dat zich heeft bekwaamd in speciale make-up effecten. Ik geef hem dan de opdracht om bijvoorbeeld de neus van Humberto Tan te maken. Het valt best mee ­hoeveel mensen van elkaar ­verschillen; eigenlijk lijken we allemaal op elkaar. In principe kun je iedereen ‘maken’ met een neus, wangen, een kin en een pruik."

En wat doe je dan op de dag van de opnames?

"Als ik een vrouw moet omtoveren, ben ik al snel klaar met een pruik en make-up. Maar Carlo is een man, en aan ­mannen moet je veel meer doen. Omdat mannen meestal kort haar hebben, zie je hun gezicht beter en dus moet er veel meer aan geknutseld ­worden. Soms zijn we in twee uur klaar, maar lastige typetjes nemen gerust vier uur in beslag."

Welke typetjes waren dit ­seizoen het lastigst om na te maken?

"Humberto Tan en Gordon. Carlo lijkt in de verste verte niet op Humberto. Humberto heeft een kaal hoofd en is donker. Carlo kreeg ook appelwangetjes en grotere ­lippen en hij moest ook meer kleur krijgen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, want net als blanke mensen hebben donkere mensen ook niet één kleur in het gezicht. Vervolgens heb ik zijn wenkbrauwen anders gemaakt en hebben we Carlo wat strakker getrokken met plakband om zo wat gewicht in zijn gezicht weg te nemen. Aan het einde van de sessie was Carlo echt een soort bouwpakket geworden."

"En Gordon was ook heel moeilijk om na te maken. De meeste mensen lijken op elkaar maar Gordon is echt one in a million. Ik werk veel met hem samen, omdat ik vaak zijn visagie doe. Dus het was een uitdaging om Carlo nu in Gordon om te toveren. Gordon heeft een groot hoofd. Dat wist ik al, want als hij een pruik nodig heeft, draagt hij altijd de grootste maat. Carlo heeft juist een klein hoofd. We hebben dan ook zo veel op zijn gezicht moeten plakken!”

De TV Kantine is vanaf vrijdagavond terug op RTL 4. Het programma is te zien om 20.30 uur.

Meer over