Interview

Daphne Deckers laat zich portretteren in Sterren op het Doek: 'Ik ga geen 'Tjitske' doen'

3 december 2022 10:05 | sterren | Door Tijgerbloed Teksten

© Amy van Leiden

Ze heeft ruim ervaring als model, maar poseren voor drie schilders is toch anders, ontdekt Daphne Deckers bij Sterren op het Doek. "Hoe het ook wordt, ik ga géén 'Tjitske' doen."

Schrijver, columnist, voormalig fotomodel en actrice Daphne Deckers komt voor de opname van Sterren op het Doek naar Persingen, waar ze is opgegroeid. In het interview met Özcan Akyol praat ze onder meer over haar hang naar onafhankelijkheid en de liefde voor haar vader, die leed aan dementie.

Je hebt als voormalig model veel ervaring met poseren, is het anders om dit voor schilders te doen?

"Als fotomodel ben je altijd in beweging, je moet verschillende poses aannemen om de fotograaf iets te geven. Poseren voor een schilder is compleet anders, dan moet je juist heel stil zitten. Tegelijkertijd kun je bij Sterren op het Doek eigenlijk niet stilzitten omdat je poseert terwijl je wordt geïnterviewd door Özcan. Daarbij praat ik ook nogal veel met mijn handen, dus ik hoopte maar dat de schilders daar doorheen konden kijken."

Je poseert in een prachtig kerkje, kun je daar iets over vertellen?

"Het staat in het kleinste dorp van Nederland, Persingen in de Ooijpolder bij Nijmegen, waar ik ben opgegroeid. Ik vond het erg bijzonder dat we daar helemaal heen zijn gegaan voor de opname. Het ontroerde me om weer eens langs mijn voormalige ouderlijk huis te rijden, een boerderij op een terp. Mijn vader is inmiddels overleden, en ik zag alle bomen en struiken die hij had geplant… Het raakte me heel erg."

Wat verwachtte je vooraf van de portretten?

"Ik dacht: ik ga er helemaal open in, maar wát het ook is, hoe het ook wordt, ik ga géén 'Tjitske' doen met: 'Wat af-schu-we-lijk!' (Daphne doelt op actrice Tjitske Reidinga die in 2015 bijna moest huilen toen ze het eindresultaat zag, en uiteindelijk toch met het schilderij waar ze zo van schrok naar huis ging, red.). De drie kunstenaars zijn er lang mee bezig, dus dat moet je sowieso respecteren."

Ben je zelf een kunstliefhebber, schilder je zelf ook?

"Ik ga heel graag naar een museum, het liefst (natuur)historische musea. Moderne kunst kan ook heel mooi zijn, maar er zitten soms installaties bij waarvan ik denk… deze snap ik even niet. Ik heb laatst zelf een schilderworkshop gedaan, en dat bleek ik erg ontspannend te vinden. Ik zou best wat meer tijd willen hebben om écht te leren schilderen."

Wat vond je van het resultaat, was je verrast bij de onthulling?

"De portretten waren alle drie héél anders, en de schilders zelf waren ook totaal verschillende types. Het was écht gezellig en verrassend."

Uiteindelijk moet je kiezen, was het een moeilijke keuze?

"Ja, heel moeilijk. Je weet hoeveel werk erin zit en je ziet hoe nerveus de schilders zijn. Dan wil je ze eigenlijk allemaal laten winnen! Ik heb de winnaar nu in mijn werkkamer staan, maar het is best een dingetje om iedere dag je eigen hoofd zo groot te zien, haha!"

Sterren op het Doek met Daphne Deckers is zaterdag 3 december 2022 om 20:30 uur te zien op NPO 2

Meer over