Interview: Fedja van Huêt en Loes Haverkort over spannende tv-serie De Jacht

23 mei 2016 09:25 | sterren | Door Televizier

© SBS/ ReinierBergsma

Fedja van Huêt en Loes Haverkort spelen de hoofdrollen in de gloednieuwe SBS 6-serie De jacht. Samen maken ze in de angstaanjagende politieserie jacht op seriemoordenaars. 

Moordvrouw, Bureau Raampoort, de Flikken-series: er zijn de laatste jaren nogal wat Nederlandse politieseries gemaakt. Toch is er volgens SBS 6 nog ruimte voor een nieuwe titel, De jacht, een remake van de Deense politie­serie Those who kill.

Fedja

Hierin maken rechercheur Lea Smid (Loes Haverkort) en forensisch psycholoog (Fedja van Huêt) samen met een team van gespecialiseerde rechercheurs jacht op seriemoordenaars. Van Huêt: „Ik ben een groot liefhebber van Scandinavische misdaadseries; heb echt genoten van The bridge en The killing. In Nederlandse series draait het vaak om de zaak en ligt het drama vooral bij de dader, terwijl in de Scandinavische series de aandacht meer is ­gevestigd op de rechercheurs. Die hebben allemaal iets vreemds; een randje, waardoor je als kijker denkt: wat is er toch met ze aan de hand? Dat geldt ook voor Those who kill. Daarom leek het mij zo interessant om in de Nederlandse remake te spelen. De personages zijn heel rijk.”

Loes

Loes Haverkort kende het origineel nog niet toen ze voor de rol werd gevraagd. „Maar toen ik hoorde dat het om een remake van een Deense serie ging, Will Koopman de serie ging regisseren én Fedja mijn tegenspeler zou zijn, was mijn interesse gewekt”, vertelt Haverkort. „Na het zien van het origineel, zei ik volmondig ja. Behalve dat het ongelooflijk spannend is, sprak het personage mij erg aan: een vrouw die aan de goede kant staat, maar wel een randje heeft.”

Rigide en onaangepast

„Lea is een fanatieke rechercheur met een enorm rechtvaardigheidsgevoel”, licht Haverkort toe. „Daardoor gaat ze vrij ver om de moordenaar te vinden en kan ze haar werk maar moeilijk loslaten. Ik heb geprobeerd haar zo rigide mogelijk neer te zetten, zonder enige zelfrelativering. Juist omdat zij zo ver van mij afstaat, vond ik het te gek om haar te spelen”. Van Huêt speelt de forensisch psycholoog Thomas, die, net als Lea, allesbehalve doorsnee is. „Thomas is een beetje sociaal onaangepast en gaat veel te veel in zijn werk op. Hij kruipt iets te fanatiek in het brein van de moordenaar. Waarom legt die een lijk in een bepaalde houding, wat is zijn motief, wil hij gepakt worden of speelt hij een kat-en-muisspel en wat is zijn volgende stap? Erg leuk om te spelen, ook omdat het soms tot grappige situaties leidt.”

Those who kill

De scenario’s van De jacht zijn grotendeels gebaseerd op die van Those who kill. Maar om de personages nog meer diepgang te geven, zijn er ‘hier en daar’ ook wat scènes ­toegevoegd. „Zoals bepaalde gebeurtenissen uit het verleden van Lea”, verduidelijkt Haverkort. „Als kind heeft ze iets meegemaakt dat door een moordzaak weer naar boven komt.”

Angstaanjagend

Dat De jacht draait om het opsporen van seriemoordenaars, maakt de serie een stuk donkerder dan we gewend zijn. „Omdat het over seriemoordenaars  gaat, is het behoorlijk angst­aanjagend en beklemmend”, aldus Haverkort. „Iemand die de eerste twee ­afleveringen al had gezien, ­vertelde me dat ze halverwege was gestopt met kijken omdat ze het zo eng vond. Die heeft een stuk vooruit gespoeld en is daarna weer verder gaan kijken. Dat vond ik een enorm compliment.” 

Politieonderzoek

Maar makkelijk was het filmen niet altijd, geeft Van Huêt toe. „Vanuit technisch oogpunt was het soms best een puzzel. Bij een politieonderzoek komt ontzettend veel kijken. Ik moet in mijn rol als forensisch psycholoog veel vertellen en uitleggen, waarbij er allerlei technische ­termen aan te pas komen. Ik moest leren hoe ik een verhoor moest afnemen. Dat was een uitdaging, maar wel heel tof om te doen. Ik heb veel gelezen over de forensische psychologie en vind het een ongelooflijk interessant beroep.” 

Romantiek

Waar twee mensen zo intensief samenwerken, ligt een romance vaak op de loer. De originele Deense versie van De jacht telde slechts 10 afleveringen en een bioscoopfilm; daar was geen ruimte voor romantiek. Bloeit er wellicht toch iets moois op tussen Lea en Thomas? „Ze vinden elkaar wel heel leuk, waardoor je je als kijker afvraagt: gaat er iets gebeuren tussen die twee? Maar nee, geen romantiek in De jacht.”

Interview door Vanessa Vunderink

Dubbele afleveringen van De jacht zijn vanaf maandag 23 mei 2016 van 20.30 - 22.30 uur te zien op SBS 6

Meer over