Interview: Fred van Leer over Shopping Queens VIPS

3 maart 2015 15:49 | sterren | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Fred van Leer is terug met Shopping Queens en dit keer met VIPS. “De meiden zijn zó fanatiek. Liever dood dan tweede!”

In Shopping Queens VIPS gaan elke week vijf kandidaten de strijd met elkaar aan om te ontdekken wie de grootste shopping queen is. In de eerste week zijn dat Pauline Wingelaar (Gooische Meisjes), Laura Ponticorvo (Mijn Vieze Vette Vervelende Verloofde), Ovo Drenth (Holland’s Next Topmodel), Daniella Merringer (Echte Meisjes) en Dorien Rose (ex-playmate en actrice). Later komen nog ‘sterren’ als Sieneke, Ymke Wieringa, Kelly van der Veer en Billy van Utopia langs. Elke dag wordt één van de meiden gevolgd bij het shoppen, waarna de andere vier commentaar leveren op haar outfit. Fred van Leer presenteert het geheel en levert snedig commentaar.

De kandidaten krijgen 400 euro mee en moeten daarmee een outfit bij elkaar shoppen. Lukt dat ze een beetje?

“Bij de een wel, bij de ander absoluut niet. Dat is denk ik ook wel het leuke van dit programma: de een verrast me heel erg, bij de ander denk ik: o mijn god, vrouw! What were you thinking?!”

Maken ze de 400 euro allemaal op?

“Nou, één meisje heeft van de 400 euro maar 100 euro besteed. Doodzonde, want die 300 euro krijgt ze niet mee naar huis en de kleding wel. Toen zag ze iemand anders met een tas lopen en dacht ze: o shit, die had ik ook kunnen kopen! Ze moeten dus zo verstandig mogelijk shoppen.”

De dames shoppen steeds voor een bepaalde gelegenheid. Wat komt er allemaal voorbij?

“Elke week geeft een bekende Nederlander een opdracht. In de eerste week is dat Mary Borsato: een outfit voor een bruiloft. In de weken daarna komen nog Gerard Joling met een outfit voor de Toppers, Marc van der Linden met een koninklijke lunch, May-Britt Mobach met een sollicitatieoutfit… En Humberto Tan neemt meisjes mee naar een heel mooi gala.”

De meisjes showen hun outfits op de catwalk. Ben je dan heel streng?

“Ik zeg niet: ach, wat lelijk, punt. Ik zeg dan: het is niet mijn smaak en ik geef een tip hoe het beter zou kunnen. Maar ik ben zeker scherp, want ik heb ook dingen voorbij zien komen waarbij ik dacht: ohhh, echt? En ik ben een keer zó erg in de lach geschoten, echt extreem. Het leek wel Koefnoen!” 

Hielden de deelnemers zich aan de opdrachten?

“Bij de koninklijke lunch-opdracht dacht ik: nou vrouw, als je dit aandoet waar Máxima bij is, dan zou ik me doodschamen! Maar sommige meiden weten gewoon niet beter.” 

Leer je ook nog wat van de deelnemers?

“Ja, ik kom ook weer op leuke ideeën. Een meisje had echt een outfit waarvan ik dacht: dat wil ik nú hebben voor Kim-Lian! Ik ben stylist, maar I’m learning. En ik werd wel verrast: je kan iemand niet alleen op z’n uiterlijk beoordelen, want er zit nog veel meer achter. Bij iemand als Zimra Geurts verwacht je dat ze in een bikinitopje komt, maar nee. Zij is zo aware of her sexyness dat ze daar heel veel mee kan.” 

Merk je verschil tussen de VIPS en de kandidaten uit eerdere series?

“De VIPS durven meer. En ze gaan echt voor de opdracht, wham. Ze willen gewoon knallen op de catwalk. Serieus, liever dood dan tweede: ze zijn zó fanatiek. Sommige meiden geven elkaar ook lage punten om zelf hoger in de ranking te komen.” 

Heb je genoten van de opnames?

“Ik lig in een deuk. Het is hi-la-risch. Er zijn meisjes met een Chanel-huispak met glitters, dat is heel grappig om te zien. Ook de heteromannen met wie ik dit programma maak, die liggen echt in een scheur. Het is leuk, lekker wegkijk-tv. Er is zoveel ellende in de wereld en oorlogen, verschrikkelijke dingen. Dit is een half uurtje verstand helemaal op nul, gewoon entertainment.”

Shopping Queens VIPS is elke doordeweekse avond om 18.30 uur te zien op RTL 5.

Meer over