Interview: Froukje de Both over Wie Doet De Afwas?

Froukje de Both is druk met de opnames voor Eigen Huis & Tuin en Extreem Jaloers, maar is intussen ook op tv met Wie Doet De Afwas?. "Nederland is nog niet van me af!"

Froukje de Both kan haar borst nat maken: de presentatrice moet de komende tijd flink aan de bak met maar liefst drie verschillende programma’s. Te beginnen bij de zomervervanger van GTST, het nieuwe Wie Doet De Afwas?.

In Wie Doet De Afwas? gaan vier Nederlanders bij een BN’er eten en naar aanleiding van het huis en de maaltijd moeten ze raden bij wie ze te gast zijn. Hoe is dat?

"Het is een heel leuk programma, een beetje chaotisch. Er worden wel vaker programma’s bij bekende mensen thuis gemaakt, maar dit keer zie je ook echt veel van het huis, ze vertellen persoonlijke dingen én maken een persoonlijk gerecht. Best bijzonder. De eters mogen rondlopen in het huis en naar aanleiding daarvan moeten ze raden bij wie ze te gast zijn. Dat levert verrassende resultaten op. En het is heel grappig om te zien dat mensen helemaal op het verkeerde been worden gezet door een bepaalde inrichting. Welke BN’ers er meedoen? Dat kan ik niet zeggen, dan is de verrassing eraf. Maar het zijn in elk geval BN’ers van allerlei allooi, je ziet veel verschillende soorten huizen voorbij komen." 

Hadden de BN’ers allemaal zin in een filmploeg in huis?

"Niet iedereen, maar daar hebben we een oplossing voor gevonden. Als de persoon in kwestie bijvoorbeeld veel met theater heeft, dan verplaatsen we het etentje daar naartoe. We zorgen er sowieso voor dat het heel persoonlijk blijft." 

Wat is jouw taak?

"Ik pendel heen en weer tussen de keuken en het eetvertrek en geef hints aan de deelnemers. In de keuken kunnen we horen wat de
deelnemers tegen elkaar zeggen, heel grappig. Maar ik voer vooral een gezellig gesprek met de BN’ers. Of er weleens een gerecht mislukt? Dat kan. Dat gebeurt in het echt natuurlijk ook. Maar de BN’ers zijn slim en kiezen meestal voor een beproefd gerecht dat ze al vaak hebben gemaakt. Het hoeft ook allemaal niet zo heel culinair te zijn hoor. Ze mogen ook pannenkoeken maken."
 

Hebben ze iets aan jou in de keuken?

"Ik ben geen masterchef, maar ik vind het wel leuk om te kokkerellen. Eten verbindt, en ik vind het leuk om mensen een goede avond te bezorgen. Dat zie je hier ook gebeuren. Het is allemaal heel gezellig."

Je presenteert Wie Doet De Afwas? met Angela Groothuizen en Nance. Zien jullie elkaar ook in het programma?

"Nee, we maken apart van elkaar tien afleveringen, het programma duurt de hele zomer. Nederland is voorlopig nog niet van ons af."

Helpen jullie zelf ook mee met de afwas?

"Nee, dat doet de BN’er of de kandidaten, het hangt ervan af of ze de BN’er raden. Ik hoef niks te doen. Ja, dat heb ik inderdaad goed bekeken. En de afwassers mogen de borden niet zomaar de afwasmachine inschuiven, de vaat moet echt met de hand worden gedaan." 

Onlangs was er nog meer groot nieuws: je wordt een van de presentatrices van Eigen Huis & Tuin.

"Volgende week beginnen we en ik heb er heel veel zin in. We hebben al een etentje gehad met z’n allen en met de sfeer zit het wel goed. Eigen Huis & Tuin is een instituut. Mooi is dat. Iedereen kent het en iedereen krijgt er een positief gevoel bij. Ik hoop dat ik wat handiger word door het programma. Dat ik aan het eind van het seizoen in elk geval een gat kan boren om een schilderij op te hangen. En wie weet leer ik ook wat tuinieren."

Lees ook:
Froukje de Both en Evelyn Struik presenteren Eigen Huis & Tuin

Nog een nieuw programma dat voor het najaar staat gepland is Extreem Jaloers. Wat is dat precies?

"Extreem Jaloers gaat over mensen die jaloers zijn in een relatie. En dat kan zeer ontwrichtend werken. Het komt heel vaak voor en is heel herkenbaar, maar in deze gevallen is het zo extreem dat het een groot probleem is geworden. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan partners die elkaar de hele dag controleren. Ik krijg het soms al benauwd als ik de verhalen hoor. Het zijn relaties waarin echt iets moet gebeuren. Succes is niet verzekerd en in sommige gevallen vraag ik me af of het wel goed komt. Maar we werken er met een team hard aan." 

Je hebt zo veel werk, is er nog wel tijd voor vakantie?

"Gelukkig kan ik toch nog twee weken weg met vrienden, dat vind ik ook belangrijk voor m’n dochter van 6. Dus dat wordt veel zwemlol samen en spelen in de zon."

Wie Doet De Afwas? is maandag tot en met vrijdag om 20.00 uur te zien op RTL 4.

Lees ook:
Froukje de Both: "Ik kan voor geen meter klussen!" 

Meer over:

Reageren