Interview: Guido Weijers over zijn oudejaarsconference

31 december 2014 09:20 | sterren | Door Televizier

Guido Weijers weet als geen ander hoe het is om het jaar lachend af te sluiten. Toch was het maken van zijn zevende oudejaarsconference allesbehalve kinderspel. ‘’Het was een totaal onvoorspelbaar jaar.’’

Wat was het voor jou voor een jaar?

„Het was voor mij een heel goed jaar. Het is extreem druk geweest en ik heb extreem veel rust gepakt. Ik sta met een gewone voorstelling in het theater én met een oudejaarsconference. Aan de andere kant heb ik de tent twee maanden gesloten. In die periode heb ik een maand op Ibiza gezeten en ik ben anderhalve week in Schotland geweest. Daar heb ik in alle rust kunnen schrijven en nieuwe dingen kunnen maken.” 

Wat komt er dit jaar allemaal aan bod in de oudejaarsconference?

„Geen idee! Ik probeer natuurlijk altijd serieuze onderwerpen met hele lichte onderwerpen af te wisselen, maar dit was een totaal onvoorspelbaar jaar. Er zijn dit jaar dingen gebeurd die niemand heeft zien aankomen. Ik had gedacht dat 2014 het jaar zou worden van het WK, het Eurovisie Songfestival en de Olympische Spelen, maar toen kwam plotseling MH17. En wat te denken van ebola. Op oudejaarsdag kan er zelfs nog iets gebeuren. 

Als we het hebben over ebola of toestanden in Syrië en Oekraïne, zijn dat zware dingen waar ik non-nieuws tegenover moet zetten. Denk aan Roy Donders, Dave Roelvink en ook Linda de Mol komt nog even voorbij.” 

Is het maken van een oudejaarsconference voor een cabaretier hetzelfde als het winnen van de Champions League voor een voetballer?

„Als de zender mij zo ongeveer de duurste zendtijd van het jaar geeft is dat natuurlijk een fantastische eer. Wat ik vooral supertof vind is dat ik heel veel boze mailtjes krijg als ik de oudejaarsconference een jaar niet doe. Mensen zeggen dan: ‘Guido, het is traditie. Je doet dit al zes jaar en nu moeten we je het zevende jaar missen.’ Ik vind het heel leuk om te merken dan het voor veel mensen toch een gewoonte is om het jaar nog eens vol humor terug te kijken.” 

Wat maakt een oudejaarsconference anders dan een normale voorstelling?

„Een oudejaarsconference is zakelijk gezien niet heel handig. Ik maak een show en na drie maanden is die show op tv en dan is het klaar. Ik vind het voor mezelf een uitdaging om een jaar vast te pakken, binnenstebuiten te keren en te kijken wat ik daar uit krijg. Het zijn twee totaal verschillende disciplines. Als ik een normale voorstelling geef bepaal ik zelf waarover ik ga schrijven en neem ik dat als vertrekpunt, bij een oudejaarsconference is het nieuws het vertrekpunt en ga ik daarna bedenken wat ik daarvan vind.” 

Probeer je het publiek altijd een boodschap mee te geven?

„Ja. Cabaret bestaat uit twee dingen: heel hard lachen en iets zinnigs zeggen. Het is wel degelijk zo dat niet iedereen er zonder kleerscheuren vanaf komt. Ik geef mijn visie en mening in een voorstelling, maar ik wil niet met een opgeheven vingertje als een soort dominee vertellen hoe de wereld in elkaar zit. Ik vind het daarom ook erg belangrijk dat mensen veel lachen.” 

Heeft humor een grens?

„Nee, je zou over alles grappen moeten kunnen maken. Je moet jezelf vooraf nooit grenzen opleggen, want dat beperkt je alleen maar in je creativiteit. Ik maak grappen over alles en iedereen - en zeker ook over mezelf.” 

Youp van ‘t Hek doet de oudejaarsconference op NPO 1. Zie je hem als concurrent?

„Nee, Youp is een zeer gewaardeerde collega en ik vind het altijd erg vermakelijk om naar hem te kijken. Youp is een vakman.” 

Denk je na het zien van de oudejaarsconference van Youp wel eens: had ik dat ook maar in mijn voorstelling verwerkt?

„Nee, ik vergelijk Youp nooit met mezelf. Nee, ik vergelijk Youp nooit met mezelf. Bij mij is het hardcore stand-up comedy in een modern jasje. Ik gebruik beamers en projectie en de openingsmuziek is speciaal gemaakt door Hardwell (ook in 2014 uitgeroepen tot de beste dj ter wereld). Het is beuken en tegelijkertijd geef ik mijn rauwe, ongepolijste mening. Youp doet dat met een mooi liedje erbij. Ik respecteer hem als collega, maar mezelf met hem vergelijken is zinloos.” 

Hoe heb je het voor elkaar gekregen om de beste dj ter wereld te strikken voor de openingsmuziek van jouw show? Dit lukt veel internationale sterren niet eens.

„Wij zijn matties. Deze zomer zat ik op Ibiza en hij was daar ook elke week. Dan ga je een paar keer lunchen en voor je het weet zit je in de studio. Het is overigens volledig voor de lol gemaakt. Het is gewoon leuk!” 

Ben je tijdens het spelen van de oudejaarsconference ook bezig met de kijkers thuis?

„Ik ben op dat moment alleen bezig met het publiek in de zaal. De mensen om mij heen zijn misschien bezig met de kijkcijfers, maar ik ben cabaretier. Het is mijn taak om de zaal hard te laten lachen, te verbazen en te verwonderen. Ik ben geen tv-maker. Ik moet ervoor zorgen dat ik tijdens de opnames zo goed mogelijk speel, de regisseur bepaalt dan hoe het thuis overkomt.” 

Wat verwacht je van 2015?

„Utopia is afgelopen jaar gestart op tv, maar in mijn utopia maken de mensen zich wat drukker om zichzelf en niet zo druk om anderen. Laten we in hemelsnaam rust in de tent houden en niet meteen reageren. Afgelopen jaar was er een Russische militair die bij de rampplek van MH17 een knuffeltje omhooghield voor de journalisten. Binnen één dag is het verschrikkelijk nieuws, omdat hij een trofee zou tonen van wat ze hebben neergeschoten. Achteraf blijkt het gewoon een van de mannen te zijn die daar aan het opruimen is, hij sloeg zelfs nog een kruisje en nam zijn pet af toen hij het knuffeltje weer op de grond legde. We hebben zo snel een oordeel over wat er in het nieuws komt. Laat het gewoon gaan, dan interesseert het niemand. Een bepaalde acceptatie voor elkaar zou ik in 2015 wel wensen.” 

Is het allemaal de schuld van de media?

„Ja, maar ook door al die domme mensen op internet die allerlei forums volschreeuwen. Dat was bij mij natuurlijk ook het geval met heel dat Zeeman-gebeuren. Als mensen eerst zouden lezen wat ik allemaal op had geschreven, dan was het helemaal geen issue geweest.”

Meer over