Interview: Guus Meeuwis over Concert Van De Vrijheid

70 jaar geleden werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetter. Guus Meeuwis viert dat op het Concert Van De Vrijheid. Wat betekent vrijheid voor hem?

Het Concert Van De Vrijheid werd op 15 maart in Katwijk georg­a­niseerd in het kader van 70 jaar bevrijding. Op het concert komen mensen aan het woord die een offer brachten voor de vrede of op een andere manier bijdroegen aan vrede en verdraagzaamheid. De ­verhalen worden afgewisseld met muziek. Een van de artiesten die optreedt is Guus Meeuwis. Wat betekent vrijheid voor hem?

Je bent al een paar jaar betrokken bij het Comité 4 en 5 mei. Waarom?

"Toen ik in 2010 ambassadeur was, vloog ik met een helikopter het land rond om op te treden op bevrijdingsfestivals en de boodschap te verkondingen. Dat was zo’n mooie dag dat ik na afloop heb aangeboden dat ze me altijd mochten bellen als ze me nog eens nodig hadden."

En wat is de boodschap die je verkondigde?

"Dat wat we hier hebben niet zo vanzelfsprekend is. De generatie die de oorlog zelf heeft meegemaakt, is er bijna niet meer. Straks moeten we het hebben van horen zeggen. En dan vind ik het heel goed dat er een paar momenten per jaar zijn waarop we ­stilstaan bij wat er allemaal is gebeurd, en bij de vrijheid die we nu hebben."

Aan de andere kant: het is inmiddels 70 jaar geleden. Moeten we niet juist naar de toekomst kijken?

"Ik denk dat het belangrijk is dat we ons realiseren dat er op dit moment, op andere plekken in de wereld, veel mensen zijn die hun vrijheid beknot zien. Dat moet ook aandacht krijgen."

Heb jij vroeger van je ouders en grootouders veel ver­halen meegekregen over de oorlog?

"Er zijn flink wat verhalen over de oorlog in mijn familie, indrukwekkende verhalen, maar er werd niet heel veel
over gesproken. Natuurlijk heb ik op school ook veel geleerd over de oorlog."

Vind je het belangrijk dat je kinderen weten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal is gebeurd?

"Zeker. Een paar jaar geleden ben ik ook op scholen geweest om erover te spreken, en mijn dochter van 11 gaat binnenkort met de klas naar Kamp Vught, het vroegere concentratiekamp. Nadat ze dat hoorde, hebben we het er wel even over gehad in de auto. Zo’n gesprek maakt veel indruk."

Wat doe je zelf op 5 mei?

"Dan geniet ik van mijn eigen vrijheid in het buitenland."

Je hebt opgetreden tijdens Concert van de Vrijheid, dat zaterdag wordt uitgezonden. Wat gaan we daar zien?

"Mooie verhalen van mensen die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt. Niet alleen hier in de buurt, maar bijvoorbeeld ook in Afghanistan. En aan elk verhaal is een liedje gekoppeld. Ik ben er, en ook de andere oud-ambassadeurs van de vrijheid: Nick & Simon,  Ali B, Giovanca, Hessel en Van Velzen. Het wordt een mooie avond, dat kan ik je wel ver­tellen. Het is ontroerend, indrukwekkend; alle emoties die je erbij verwacht, komen voorbij."

Maar het gaat ook om 70 jaar vrijheid. Is het ook een feestje?

"Feest is een groot woord, maar vrijheid moet je vieren, dus er zijn óók heel blije momenten."

NOS 70 Jaar Bevrijding: Concert Van De Vrijheid is zaterdagavond om 21.15 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:
Kijktip: Concert Van De Vrijheid

Reageren