Interview: Hans Kraay jr. over het Nederlands elftal

21 juni 2014 09:30 | sterren | Door Televizier

Hans Kraay jr. heeft elke dag een WK-item in Hart van Nederland. Maar waarom is de favoriete interviewer van Louis van Gaal niet in Brazilië?

Je hebt Oranje twee jaar lang gevolgd in de aanloop naar het WK in Brazilië, maar op het moment suprême zit je in Nederland. Hoe kan dat?

‘’Omdat de NOS de rechten heeft. Kijk, wij hebben al zes keer de voorbereiding van een eindronde gedaan. SBS 6 heeft de rechten voor alle kwalificatiewedstrijden en oefenduels. Van Persie komt direct na de wedstrijd bij mij; de rest van de journalisten moet achter een dranghek blijven staan. En binnen vijf minuten heb ik de bondscoach voor de camera. Maar als het WK begint, hebben Jack van Gelder en Tom Egbers die bevoorrechte positie en staan wij achter het hek. Dan ben ik liever in Nederland met mijn column ‘Groeten aan Louis’ in de late editie  van Hart van Nederland, en schuif ik met veel plezier aan bij VI Oranje.”

Waar komt dat plezier vandaan?

‘’Het is superleuk om te doen. Iedereen wil in dat Kurhaus zitten. Kijk, vroeger had je van die ouderwetse sigarenzaakjes. Op maandagochtend zaten daar altijd oudere mannen hun mening te geven en met elkaar te bekvechten over het voetbal van het weekend. Dat doen wij in Voetbal International en in VI Oranje ook. Eigenlijk zitten wij met z’n allen voor een sigarenzaak, maar dan met camera’s erbij.”

Wat doe je het liefst?

‘’Ik hou van open en eerlijke televisie. Live tv is het eerlijkste. Er kan niet worden geknipt. En Louis van Gaal twee jaar lang live interviewen is spannend. Naast Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee zitten is ook spannend. Ik heb m’n hele leven altijd wel een beetje de opwinding opgezocht. Dat heeft me ook heel veel alimentatie gekost, haha.”

Maandag speelt Nederland tegen Chili. Wat verwacht je van die wedstrijd?

‘’Van Gaal heeft al gewaarschuwd dat de Chilenen in de aanloop naar het WK Duitsland helemaal het snot voor de ogen hebben gespeeld. En op het Zuid-Amerikaanse kampioenschap deden ze niet veel onder voor Brazilië en Argentinië. Ik hoef Nederland niet te waarschuwen – daar luistert geen enkele international naar, en Louis al helemaal niet – maar het Nederlands elftal is gewaarschuwd. Alle ballen op Sneijder, Van Persie en Robben en dan winnen we van Chili.”

Meer over