Interview: Heleen van Royen woonde eventjes bij Arie Ribbens in Jouw vrouw, mijn vrouw

19 maart 2014 07:04 | sterren | Door Televizier

In Jouw vrouw, mijn vrouw trekt schrijfster Heleen van Royen (49) ditmaal in bij volkszanger Arie Ribbens (77). Haar vriend Bart Meeldijk legt ondertussen Arie’s vrouw Cea in de watten.

Hoe is het samenleven met Arie je bevallen?

"Het was heel erg bijzonder, ik heb er geen seconde spijt van gehad. Hij heeft een mooi huis in Duitsland met een verwarmd binnenzwembad. Dat hebben wij in Portugal niet eens. Maar los daarvan: ik vond het een interessant sociaal experiment. Hoe is het om in iemands leven te stappen en dat leven een week lang te leiden? Het is grappig en leerzaam om te zien hoe je in een ander huishouden je draai vindt. Als je een beetje flexibel bent, pas je je blijkbaar gemakkelijk aan in een nieuwe situatie. Dat wordt dan de werkelijkheid. Ik was bang dat ik heimwee zou krijgen, maar daar heb ik helemaal geen last van gehad. Dat had ik niet verwacht, het was een leuke ervaring.”

Wat voor een man is hij? Kon je het goed met hem vinden?

"Arie is echt een artiest. Dat vond ik frappant: dat hij op zijn leeftijd nog zó bezig is met zijn vak. Hij wil nog volop optreden. Het huishouden interesseert hem niet. Als het maar netjes is en hij zijn natje en zijn droogje maar krijgt. Daar zorgt zijn vrouw voor. Het is een traditionele man, maar hij is wel heel  gastvrij en lief. Hij deed er niet moeilijk over dat hij mij en een complete filmploeg over de vloer kreeg.  Waar hij wel moeite mee had, was dat hij niet meer mocht roken toen ik het na drie dagen voor het zeggen kreeg. Dat vond hij niet leuk. Dan ging hij stiekem roken en werd ik heel boos.”

Is het op zo’n moment  net alsof je met elkaar bent getrouwd?

"Ja, soms was het net een huwelijk. Je bent even zijn vrouw, je moet die rol van echtgenote vervullen en er voor hem zijn. Ik ben ook met hem mee geweest naar een optreden in Ootmarssum. Cea gaat altijd mee, dus ik ook. Ik was net zo zenuwachtig als hij en heb op de parkeerplaats in de auto van tevoren een sigaretje met hem gerookt. Dat doet Cea ook. Die rookt net als hij als een ketter. Zat ik daar met Arie te paffen, gewoon van de zenuwen. Terwijl ik niet eens inhaleer! Daarna zit je in dat café samen te hopen dat er iemand komt. Op dat soort momenten voelde ik me heel erg met hem verbonden.”

Hoe vond je het dat je vriend Bart intussen in je Portugese huis samenwoonde met Arie’s vrouw Cea?

"Als je ja hebt gezegd tegen een programma als Jouw vrouw, mijn vrouw gaat er van alles door je heen. Wie zal het zijn? Een voetballer? Waar kom ik terecht? Hoe vindt hij het om mij te logeren te krijgen? En wat als er straks bij Bart een of andere blonde stoot voor de deur staat? Dat viel dus mee, het had erger gekund. Aan de andere kant: het is ‘all-in the game’. Je moet enig vertrouwen hebben in je relatie, anders moet je er niet aan meedoen. Bart vond het heel erg leuk, zei hij. Hij is iemand die het anderen graag naar de zin maakt en hij heeft Cea flink in de watten gelegd. Volgens mij hebben ze het heel gezellig gehad samen.”   

Wat zijn al met al de grootste verschillen tussen je gastheer en jou?

"Arie en ik stonden veel meer tegenover elkaar dan Bart en Cea. Zij heeft in hun relatie een volkomen dienende rol, ze leeft voor Arie. Het is een beetje ouderwets, dat zou ik niet kunnen. Dit was voor het eerst in hun huwelijk dat ze langer dan een dag niet samen waren. Dat is voor mij heel bijzonder. Ik ben veel zelfstandiger, ik ben gewend om eigen baas te zijn. In mijn relatie met Bart ben ik niet ondergeschikt aan hem en hij niet aan mij.  We zijn een stel, de één is niet dienstbaarder dan de ander. Het heeft natuurlijk voordelen als een ander voor je zorgt, zoals Cea voor Arie doet. Maar ik ben zo gewend om voor mezelf te zorgen. Dat gaat niet meer veranderen.” 

Lees hier hoe leuk Arie zijn tijd met Heleen vond.

Meer over