Interview: Humberto Tan over zijn 2014

Humberto Tan (49) is de man van 2014. De grootste sterren schoven aan bij het zeer goed bekeken RTL Late Night, en hij won dit jaar de Zilveren Televizier-Ster. Hoe heeft Humberto 2014 ervaren?

2014 was een groot succes voor je. RTL Late Night doet ’t goed en je won vele prijzen.

„Er zijn dit jaar veel dingen goed gegaan, dat kun je wel zeggen. Het meest in het oog springende succes is natuurlijk RTL Late Night, maar daarnaast ben ik ook nog naar het WK voetbal in Brazilië geweest voor BNR Sportzaken, een radioprogramma dat ik ook doe. En laatst heb ik twee boeken gemaakt. Het soundboek over dance-classics (dat op 1 staat bij iTunes) en Als winnen makkelijk was (zou iedereen het doen), een boek met sportcolumns. Het is inderdaad een mooi jaar geweest.” 

Voelt het lekker om de gevierde jongen te zijn?

„Het is natuurlijk altijd beter om complimenten te krijgen dan een schop.” 

Zijn die complimenten verdiend?

„Ik zie het meer als een logisch gevolg van wat er gebeurt. RTL Late Night heeft veel kijkers, is stabiel en dan volgt de rest als vanzelf. Je moet iets laten zien, maar als het zo gewaardeerd wordt, is dat heel fijn. En of het dan verdiend is… Ik vind het mooi, maar ik wil altijd naar voren kijken. Alles waarvoor ik complimenten krijg, is al geweest. Vanavond is belangrijk, maar ook maandag en dinsdag. Op die momenten tellen die prijzen niet meer.”


Zit je nooit languit op de bank te denken: dat heb ik toch maar mooi geflikt?

„Nee. Ik geniet van de weg ernaartoe. Van het zelf doen.”

Geniet je nu dan meer dan vijf jaar geleden, toen het succes minder groot was?

„Nee hoor. Ik heb altijd werk gedaan waar ik intens van genoot. Toen ik bij Studio Sport zat, bij Eredivisie Live of bij Talpa heb ik ook gigantisch genoten. Bij Talpa deed ik de uitwedstrijden van het Nederlands elftal. Fantastisch vond ik dat! Voor Studio Sport ben ik naar de Spelen in Athene geweest, voor RTL naar het EK met Jong Oranje. Er zijn bij iedere baan heel veel momenten geweest dat ik gigantisch heb genoten.” 

Het moet wel goed voelen dat je zo veel waardering krijgt. Van je collega’s, maar ook van het publiek.

„Zeker, maar plezier in het werk is het allerbelangrijkste voor me. Niet de prijzen, maar het werk.” 

Een van die prijzen was de Zilveren Televizier-Ster voor populairste mannelijke tv-persoonlijkheid.

„Dat was heel spannend. Ik had gehoopt dat we met Late Night bij de laatste drie zouden zitten voor de Gouden Televizier-Ring, maar dat was niet zo. Ik had gehoopt dat Luuk (Ikink) zou winnen als grootste talent, maar dat was ook niet zo. Ik hoopte ook dat ik de Zilveren Ster zou winnen en dát gebeurde gelukkig wel. Van de drie mogelijkheden om een prijs te winnen, haalden we er één binnen. Ik zeg we, want ik zie die Zilveren Ster als een prijs voor het hele team, niet alleen voor mij. Als het publiek jou de beste van iedereen vindt is dat wel heel prettig. En kijk eens naar Chantal Janzen; zij won bij de vrouwen. Zij gaat nu in Duitsland werken. Dat is toch schitterend?” 

Heb jij ook plannen voor een buitenlandse carrière?

„Haha, nee. Ik blijf lekker hier.” 

Even terug naar RTL Late Night. Wat waren voor jou de hoogtepunten in 2014?

„De uitzending met Pharrell Williams is een hoogtepunt geweest, omdat dat een risico was. Eén gast, die niet zou optreden. Vindt het publiek dat wel leuk? En we wisten niet hoe hij zou reageren op een aantal verrassingen die we hadden bedacht. Als dat dan goed uitpakt, ben ik daar heel blij mee. Het onderdeel muziek was afgelopen jaar sowieso heel sterk. We hebben veel grote sterren te gast gehad. We zijn dit jaar ook verhuisd van het Américain op het Leidseplein naar Hotel Schiller op het Rembrandtplein, en ook dat was een risico. Maar het publiek heeft er niets van gemerkt, dus dat is ook goed gelukt. Een ander hoogtepunt voor mij is het vertrouwen dat we kregen van de ouders van de in Panama verdwenen meisjes Lisanne en Kris. Dat zij bij ons aan tafel kwamen zitten, vond ik mooi en heel speciaal. Daar spreekt vertrouwen uit. Net als de nabestaanden van de MH17 die bij ons aanschoven. Waarom ze dat ons dat vertrouwen geven, moet je aan hen vragen. Maar ze hebben in ieder geval het gevoel dat ze bij ons hun verhaal kwijt kunnen.” 

Krijg je veel fanmail?

„Ik krijg nooit fanmail. Ik krijg wel veel berichten via Twitter, maar geen old school fanmail.” 

Die twitterberichten, zijn die allemaal lovend?

„Meestal wel, soms niet, maar dat houd je altijd.” 

Krijg jij nare berichten? Je bent altijd aardig voor je gasten; wat valt er op jou aan te merken?

„Heel veel! Mensen zijn soms zo raar. Je hóeft niet naar me te kijken, denk ik dan.”

Maar wat zeggen ze dan specifiek?

„Mensen roepen van alles en nog wat. Verzin het en ze zeggen het. Alles waarop positief wordt gereageerd, wordt ook negatief gereageerd.” 

Je maakt veel uren bij RTL Late Night. Is dat niet vermoeiend?

„Nee, want het is leuk, daarom is het niet vermoeiend. Ik ben er inderdaad de hele dag mee bezig. Of het nu in m’n hoofd is, omdat ik iets lees voor de show of dat ik overleg heb: het is een constant proces, een levensstijl. En dat ik dan laat in m’n bed lig, dat was ik al gewend. Als ik de KNVB-beker versloeg, was ik soms ook pas om half 2 ’s nachts thuis.”

Lijdt je sociale leven daar niet enorm onder? 

„Nee, ik heb toch het weekend! Ik ben al twintig jaar zo druk. Wat dat betreft is er niets veranderd.”

Wat hoop je voor 2015?

„Maar één ding: gezondheid!”

Wie bespreekt Guido Weijers het succes van Humberto Tan woensdagavond in de oudejaarsconference.

Meer over:

Reageren