Interview: illusionist Victor Mids over Mindf*ck

Illusionist Victor Mids laat in Mindf*ck zien hoe hij het menselijk brein kan beïnvloeden. Maar wie is Victor Mids eigenlijk?

Wat is Mindf*ck voor programma?

„Ik voer illusies en psychologische experimenten uit met mensen op straat en met BN’ers. Ik ben al mijn hele leven illusionist en heb ook geneeskunde gestudeerd. Daardoor heb ik veel kennis opgedaan over lichaam, geest en de connectie daartussen. Die kennis gebruik ik nu om te laten zien hoe je zintuigen je voor de gek kunnen houden.” 

Waar komt je fascinatie vandaan?

„Toen ik vier was, kreeg ik een goocheldoos, sindsdien ben ik met illusies bezig. Als je iets ziet wat niet klopt, ervaar je even een moment van een wonder - iets wat alleen kleine kinderen nog hebben als ze iets ontdekken. Kinderlijke verwondering is een heerlijk gevoel; dat wil ik met mijn illusies teruggeven aan de mens.” 

Zijn glittergordijntjes iets voor je?

„Dat imago hangt natuurlijk aan goochelen. Ik noem mijn vorm daarom illusionisme, omdat veel mensen bij goochelen denken aan hoge hoeden en doorgezaagde assistentes. Maar dat staat heel erg ver af van wat ik doe. Ik ga de straat op, doe iets met de spullen van mensen en lees hun gedachten.” 

Leg je de illusies in Mindf*ck uit?

„Ik laat de kijker vooral in verwondering achter, omdat heel veel dingen níet worden uitgelegd. In het programma sla ik bijvoorbeeld de schoen van Direct-gitarist Spike in zijn gitaar, terwijl het instrument heel blijft. Daar kan het publiek ademloos naar kijken.” 

Waarom moeten we je geloven?

„Ik kan het wel zeggen, maar waarom zou je een illusionist geloven? Het enige waar je écht aan kunt zien dat er niet wordt geacteerd in Mindf*ck zijn de reacties van de mensen. Zelfs een topacteur weet niet hoe hij moet reageren als ik zijn pincode achterhaal. De mensen worden zo gek, dat moet je geloven. Meer kan ik de kijker niet geven.” 

Met jouw gaven kun je mensen ook oplichten. Nooit overwogen?

„Ik kan inderdaad iedereen voor de gek houden. Maar ik vind het leuker om mensen met mijn kennis te verrijken, dan dat ik het slechte pad opga.” 

Is Mindf*ck de opstap naar een internationale carrière?

„Er ligt al een plan klaar om mijn illusies met heel de wereld te delen; Dit is echt het begin. Ik vind het leuk om het nieuwe gezicht van het illusionisme te worden, en kan niet wachten om eerst Nederland kennis te laten maken met deze nieuwe vorm van goochelen.”

Reageren