Interview: Ilse DeLange over The Voice Kids

5 Februari 2016 11:07 | sterren | Door Televizier

Ilse DeLange nam in 2015 na twee seizoenen afscheid van The Voice of Holland. Nu keert ze terug op de rode draaistoel als coach bij The Voice Kids.


Lees het artikel hieronder verder

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl

Turbo Review: Pixar-animatiefilm Luca op Disney Plus

Meer film & serie nieuws

Je was eerder coach bij The Voice of Holland; is er veel ­verschil met The Voice Kids?

„Ik vond het bij The Voice of Holland vaak al lastig om ­kandidaten teleur te stellen. Kinderen vertellen dat ze niet goed genoeg zijn leek me helemaal moeilijk, zeker als ze net zo puur en vol overgave hebben gezongen. Maar wat bleek: het zijn juist volwassenen die meer moeite hebben met een mislukte auditie. Voor hen hangt er veel meer vanaf, ­terwijl de meeste Voice Kids-talentjes er heel onbevangen in gaan. Ze doen hun best, hebben plezier en als het niet lukt is dat even balen, maar daarna gaan ze weer gewoon buiten voetballen.” 

Jij deed vroeger mee aan talentenjachten. Had je ook meegedaan als The Voice Kids toen had bestaan?

„Ja, waarschijnlijk wel. Maar het gemiddelde niveau ligt nu stukken hoger dan toen ik klein was. Sommige deelnemers hebben al zo’n getrainde stem en zingen zó goed Engels: het zijn soms net kleine volwassenen. Dat komt waarschijnlijk door internet: op YouTube kun je van alles vinden over stemtechniek en uitspraak. Dat maakt kinderen vroeg wijs en dat is ergens ook wel jammer, hoor. Je hebt maar zo kort de kans kind te zijn. Er is later nog genoeg tijd om je druk te maken over toonsoorten en repertoirekeuze. Als het me te serieus wordt, heb ik weleens de neiging te roepen: ‘Kom op man, je bent pas tien jaar! Ga nou eens lekker donderjagen!’’

Zaten er ook kinderen bij die een nummer van jou speelden?

Miracle is een paar keer voorbij gekomen. Ergens had ik Calm After the Storm ook wel verwacht, maar daar heeft niemand zich aan gewaagd.  Jammer, want het is prima solo te zingen. Ik snap wel waarom talenten voor liedjes van de coaches kiezen: ze denken daarmee een streepje voor te hebben. En ja, het is aan de ene kant ook hartstikke vertederend als iemand jouw song zingt. Aan
de ­andere kant luister je daardoor extra goed of iemand niet de fout in gaat. Het kan dus ook tegen je werken.” 

De blind auditions zitten er al op. Wat voor team heb je samengesteld?

„Wacht maar af, da’s wel zo leuk. Maar ik kan je verzekeren dat het een heel gevarieerde groep is, dus niet alleen maar blonde meisjes met een gitaar, haha. Country mag dan mijn genre zijn, uiteindelijk draait het om de stem en de vraag of iemands performance me raakt. Ik let daarom heel erg op inlevingsvermogen en tekstbegrip: weet iemand waarover hij zingt? Natuurlijk heb je op die leeftijd nog geen idee hoe een gebroken hart en verloren liefdes voelen. Maar je moet de emotie achter het lied wel snappen en die zo goed mogelijk overbrengen. En, toegegeven, ik werd nóg blijer als ik omdraaide voor iemand en zag dat diegene zichzelf begeleidde.”

The Voice Kids vrijdag 20.30 • RTL 4


Meer over