Interview: Jaap Jongbloed over De Nationale Misdaadmeter

In De Nationale Misdaadmeter onderzoekt Jaap Jongbloed hoe (on)veilig Nederland is. "Ik schrik ervan dat misdaden nu met zo veel geweld gepaard gaan."

Volgens de harde cijfers voelt 35,9% van de Nederlanders zich weleens onveilig. Hoe zit dat met jou?

"Ik voel me relatief veilig in Nederland. Natuurlijk vermijd ook ik ’s nachts duistere plekken, maar overdag ben ik nooit bang. Wel schrik ik ervan dat misdaden tegenwoordig met zo veel geweld gepaard kunnen gaan. Als je hoort hoe niets­ontziend daders soms te werk gaan bij een inbraak of overval..."

Welke misdrijven raken je het meest?

"Door Vermist heb ik de afge­lopen jaren heel wat slacht­offers van loverboys gesproken. Die verhalen hakken er enorm in. Het is schokkend om te horen wat die meisjes allemaal hebben meegemaakt."

Over Vermist gesproken: ben je een overbezorgde vader geworden door alle ellende die je de afgelopen jaren in ­Vermist hebt gezien?

"Ik heb twee dochters, van 18 en 24 en een zoon van 23. Op de een of andere manier maak ik me meer zorgen om die meiden dan om mijn zoon. Als ze uitgaan, vertel ik ze dat ze altijd met z’n tweeën moeten teruggaan en bepaalde routes niet mogen nemen. Maar of ik daarin veel verschil van de doorsnee ouder?"

Ben je ooit zelf slachtoffer geweest van een misdrijf? 

"Toen ik in de jaren 90 met Peter R. de Vries het programma Crime Time maakte, hebben we aandacht besteed aan een man die zijn vriendin met messteken had omgebracht. Hij belde ons vanuit zijn cel: ‘Als ik vrijkom, maak ik jullie af.’ Maar ik ben nooit bang geweest dat hij dat dreigement zou uitvoeren. Ik wist dat het grootspraak was. Verder is mijn fiets een keer gestolen. En mijn auto­radio zelfs meerdere malen."

Waar ben jij benieuwd naar, als het gaat om misdaad in ons land?

"Naar de uitkomsten van de enquête onder het EénVandaag Opiniepanel. Daarin stellen we onder meer de vraag: wat vindt u van mensen die met te veel drank op achter het stuur zitten? Waarschijnlijk zal de meerderheid dat scherp veroordelen. Maar vervolgens vragen we óók: hoe vaak hebt u zelf gereden met meer dan twee biertjes op? Die tegenstelling tussen ons oordeel over anderen en hoe we zelf han­delen, vind ik heel erg fascinerend."

De Nationale Misdaadmeter is dinsdagavond om 21.25 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:
Vermist maakt een doorstart bij Avrotros. 

Reageren