Interview: Jamai over Echt Waar?!

Jamai Loman (28) heeft al een heel tv-leven achter de rug. Hij was de eerste Idols-winnaar, werd musicalster en presenteert vanaf deze week Echt Waar?!.

Is het lastig om in de voetsporen van Jack Spijkerman, de vorige presentator van Echt Waar?!, te treden?

"Ja, tuurlijk! Ik ben een totaal ander persoon dan Jack, dus ik ga ook een totaal andere kleur geven aan het programma. Het voordeel is dat ik Ruben en Tijl al heel lang ken. Ik werk al vijf jaar met ze samen, in het ­theater en op televisie met De Grote Improvisatieshow, dus we begrijpen elkaar heel goed."

Hoe ga je het aanpakken?

"Het grote verschil met vorige seizoenen is dat we nu elke week twee teamcaptains hebben. Het is mijn taak ervoor te zorgen dat de gasten op hun gemak zijn. Het is een hysterisch programma, ik moet voor wat orde zorgen."

Hoe heb je Ruben en Tijl eigenlijk leren kennen?

"Ik was de allereerste gast bij De Lama’s. De regisseur van De Lama’s was ook de regisseur van Idols en hij vroeg of ik mee wilde doen. Daarna heb ik ze heel lang niet gezien, tot we elkaar eens ’s avonds laat bij een tankstation tegenkwamen. We zaten alle drie een gehaktstaaf naar binnen te werken, toen ze vroegen of ik niet eens mee wilde doen met De Grote Improvisatieshow in het theater. Dat is nu vijf jaar geleden en ik ben nooit meer weggegaan."

Vond je het niet eng om op het toneel te improviseren?

"Verschrikkelijk. Ik kan me de eerste keer nog herinneren. Het was in Leiden en ik stierf duizend doden. Als zanger houd ik heel erg van voorbereiden, maar dat kan dus niet als je improviseert. Om 8 uur gaat het doek omhoog en dan ga je. Maar na afloop waren we het erover eens dat het wel iets voor mij was."

Kun je je nog het eerste moment herinneren dat mensen om je moesten lachen?

"Dat was in Leiden, die eerste keer. De aanwijzing was: ‘wat je beter niet kunt zeggen als Paus’. Ik stapte naar voren en zei: ‘Bedankt für die Kinder’."

Waarom denk je dat Ruben en Tijl iets in jou zagen?

"Ik denk dat we op dezelfde manier in het leven staan. Improviseren heeft niet alleen te maken met ad rem zijn, maar ook  of je een levensgenieter bent, en ruim van geest. Er zijn geen grenzen, alles mag. Ruben, Tijl en ik zijn Bourgon­diërs, we kunnen het goed met elkaar vinden en het improviseren heeft me veel gebracht."

Wat dan bijvoorbeeld?

"Vroeger vond ik het moeilijk om voor mezelf op te komen, nu ben ik veel assertiever, heb meer zelfvertrouwen. Hoe ongemakkelijk een situatie ook is, ik weet dat het goed komt en hoe ik dingen moet aanpakken. Als persoon heeft improviseren mij verrijkt."

En in je werk?

"Het heeft me mijn plek bij RTL bezorgd. Mensen hadden een bepaald beeld van mij door Idols en bij RTL zagen ze dat ik ook andere dingen kon."

Je hebt als presentator bij The Voice Of Holland gewerkt en nu dit. Zing je niet meer? 

"Ik ben en blijf muzikant en zanger. Al hebben de mensen dat misschien al een tijdje niet meer van mij gezien, ik ben er in mijn privé-leven heel druk mee. Ik schrijf liedjes, zing heel veel en ik hoop dat ik ooit nog een muziekprogramma op tv mag maken. Maar daar zijn we nog lang niet. Ik moet me eerst nog bewijzen met Echt Waar?!"

Hoe kijk je terug op je carrière sinds Idols?

"Het is alle kanten op gegaan. Toen ik begon had ik geen idee wat ik wilde. Ik was ook nog maar 16. Maar ik probeer altijd om beter te worden in wat ik doe. Ik heb zangles, neem af en toe acteerlessen, ik doe heel veel presentatiecoaching. Maar voor Echt Waar?! moet ik niet lullen, maar poetsen en met beide benen op de grond blijven staan. Het kan heel snel gaan in de tv-wereld. Het ene moment ben je een groot succes, het volgende de grootste flop ooit. Dat heb ik met Idols al eens meegemaakt, dus ik weet hoe het werkt."

Echt Waar?! is zaterdagavond eenmalig om 22.40 uur te zien op RTL 4. Vanaf aflevering 2 komt de show om 21.45 uur op de buis.

Lees ook:
RTL 4 wisselt Echt Waar?! en Goor Draait Door last minute om. 

Meer over:

Reageren