Interview: James Purefoy over zijn rol in The Following

13 maart 2014 07:08 | sterren | Door Televizier

Seizoen 2 van de spannende Amerikaanse serie The Following is nu een paar weken bezig. Inmiddels is duidelijk dat zowel Ryan Hardy als zijn tegenspeler Joe Carroll nog in leven zijn.

Joe Carrol is een psychotische seriemoordenaar die een heel netwerk aan andere seriemoordenaars heeft opgestart. Ryan Hardy is een voormalig FBI-agent die zijn best doet het netwerk op te rollen. Joe Carroll wordt gespeeld door James Purefoy. Wat zijn Joe’s actieplannen voor de afleveringen die nog gaan komen in seizoen twee?

Hij leeft nog

Hoewel de cliffhanger van seizoen één anders deed vermoeden, blijkt Joe Carroll gewoon nog te leven in seizoen twee. Niet verwonderlijk volgens James Purefoy: "Je weet dat dat Joe Carroll altijd overal op voorbereid is. Als er iemand is die vooruitdenkt, is hij het wel."

Leerproces

Carroll is dus weer alive and kicking. "Hij leert van zijn fouten en realiseert zich dat hij eigenlijk heel egoïstisch was aan het eind van het vorige seizoen. Hij dacht toen alleen maar aan zijn familie. Fouten maken is een interessan iets. Het gaat er in het leven om hoe je met je fouten om gaat. Dat is waar Joe mee bezig is in seizoen twee."

Doel van het leven

James vindt het lastig om te zeggen of Joe Carroll echt een ultiem doel heeft dat hij in zijn leven wil bereiken. "Het is simpel wat hij wil, maar heel wat ingewikkelder om het te verkrijgen. Als je in de gevangenis zit en op het punt staat de elektrische stoel te krijgen, dan heb je een ingewikkeld plan nodig om eruit te komen. Hij creeërde een groep volgers, maar allemaal om herenigd te worden met zijn vrouw en kind. Uiteindelijk gaat alles wat Joe doet alleen maar om hemzelf."

Joe versus Ryan

En dan de relatie met Ryan Hardy. Volgens James zijn Joe Carroll en Hardy samen twee zijden van één munt. "Ryan heeft in koelen bloede mensen vermoord. Daardoor weet hij dat hij niet heel anders is dan Joe Carroll. Ze zullen altijd verwikkeld blijven in en soort dodendans om elkaar heen, totdat één van hen dood gaat."

Haatmail

Verrassend genoeg krijg Purefoy als seriemoordenaar Joe weinig haatmail van kijkers van de serie. "Ja, dat is wel interessant hè! Zeker als je bedenkt hoe duivels hij is. Valorie Curry, die Emma speelt, krijgt veel meer haatmail. Misschien hebben mensen er gewoon een hekel aan dat een vrouw slecht is."

Les leren

Joe Carroll trok een goede levensles uit seizoen één volgens James Purefoy: "Hij leerde dat het verstandig is om de vrouw die je neerstak met een mes, niet te vertrouwen", zegt hij lachend. Maar verder is Joe gek. Hij geloofde echt dat hij weer terug zou kunnen komen bij Claire, maar hoe kan zij leven met een man die zoveel moorden pleegde? Het is gewoon te gek om te bedenken."

© 2014 Warner Bros. Entertainment Inc.

Hoe Joe Carroll zijn leven verder invult in seizoen 2, is elke week op woensdagavond te zien bij Veronica om 21:30 uur.

Ook Valorie Curry en Kevin Bacon vertelden over hun rol in The Following.

Meer over