Interview: Javier Guzman over zijn debuut in Flikken Maastricht

25 april 2014 13:07 | sterren | Door Televizier

Javier Guzman maakt vanavond zijn debuut in Flikken Maastricht als heroïnesmokkelaar Tony Verwoerd. En dat is geen gezellige jongen.

Vertel eens iets meer over Tony?

"Hij is een een ex-commando die in Afghanistan heeft gediend en hij zit in de heroïnesmokkel. Tony was slim en ­ontdekte hoe je ongemerkt hele pakketten heroïne kunt smokkelen. Hij begint wat met Esmée, zodat hij informatie over een onderzoek kan krijgen. Het is een boef. Aan de andere kant is Tony ook een heel lieve jongen die van korfbal houdt, alleen wordt die zijde van
hem zwaar onder­belicht in de serie. Heel jammer, vind ik persoonlijk.”

Tony wordt beschreven als in- en inslecht. Dekt dat de lading?

"Je hebt mensen die slecht doen en mensen die slecht zijn. En hij ís slecht. Zoals ik hem speel, was-ie dat al voordat hij in een oorlog verzeild raakte. Tony is heel interessant om te spelen, omdat ik hem kan tegenkleuren. Door hem heel vriendelijk te laten zijn, maak ik hem gevaarlijker. Dan komt een bedreiging veel ­harder aan.”

Waarom wilde je graag in Flikken Maastricht spelen?

"Omdat ik het een goede serie vind en omdat ik het supergaaf vond om gevraagd te worden. Het gave was dat toen ik auditie deed, het tussen Victor (Reinier, Wolfs) en mij meteen klikte. Daarbij is het een van de leukste sets waar ik ooit ben geweest, ik werd oprecht met open armen ontvangen. Er zijn geen ego’s. Angela (Schijf, Eva) strijkt tussen de scènes door een bloesje, maar staat daarna wel fantastisch te spelen. Ik voelde echte verbondenheid. Angela heeft een uur in de auto gezeten om naar mijn voorstelling te gaan. Dat soort kleine dingen zijn grote dingen en die maak je niet altijd mee."

Waarom acteer je niet vaker?

"Toevallig dat je het vraagt. Ik word simpelweg niet vaak gevraagd voor audities en ik denk dat ik wel begrijp waarom. Producenten en regisseurs zijn vast bang dat het weer fout zal lopen met me. Al merk ik nu dat er een omslag plaatsvindt; ik speel bijvoorbeeld binnenkort een hoofdrol in de nieuwe RTL 5-serie Bluf.”

Heeft op het toneel staan en grappen maken iets gemeen met acteren?

"Daar zit niet zo veel verschil in als je denkt. Op het toneel speel ik een versie van mezelf, dat is ook acteren. In Flikken heb ik daarbij een andere naam, andere kleren en een auto. Zelf heb ik niet eens een rijbewijs, maar daar wordt aan gewerkt. Ik heb er de handigheid ­inmiddels van ingezien."

Flikken Maastricht is elke vrijdag te zien om 20:30 uur bij Nederland 1.

Meer over