Interview: Jelka van Houten over Gouden Bergen

Jelka van Houten speelt in Gouden Bergen de rol van Noortje. Een impulsieve jonge vrouw met een lesbische relatie, die zwanger is van een getrouwde man. Wat nu?

In het villadorp Bergen is Jelka’s personage een vreemde eend in de bijt. Noortje studeerde aan de Kunstacademie toen ze een verhouding kreeg met Eline (Eva Duijvestein) en trok bij haar in. Maar ze heeft niets gemeen met de andere dames om wie het draait in Gouden Bergen, de nieuwe dramaserie van de makers van Gooische Vrouwen en Divorce.

De Bergse vrouwen wentelden zich in weelde totdat hun mannen iets doms deden. Ten koste van alles proberen ze hun luxe leventje in stand te houden. Noortje heeft andere zorgen: ze is naar bed geweest met Jaap (Diederik Ebbinge), de man van Myrna (Plien van Bennekom), en is zwanger van hem.

Jelka van Houten vindt het een hilarische situatie. De actrice/zangeres, doorgebroken in de musical Turks Fruit (2005) en op tv bekend uit Jeuk! en Verborgen Gebreken, gaat fluitend naar de set.

„Het is één groot feest. Met name door de scènes met Eva en Diederik. Met hen kan ik lezen en schrijven. Bovendien kunnen we bij de schrijvers ideeën neerleggen en krijgen we van regisseur Idse Grotenhuis de kans om dingen te veran­deren of toe te voegen. Het is fijn als je dat kunt doen, het is goed voor je motivatie.”

De mannen komen er in Gouden Bergen tot nu toe bekaaid af. De één is nog dommer dan de ander. Wat vind je daarvan?

„Ik weet niet of het zo blijft. Het is erin gebracht om het spannender te maken, om leuke verwikkelingen te kunnen bedenken. Maar het gebeurt op een vrij lichte manier. Het is een lichtvoetige dramaserie, net als Gooische vrouwen. En het is altijd leuk om mannen een beetje te pesten, toch?”

Wat voor type is Noortje?

„Noortje is op een bepaalde manier naïef. Ze gaat ergens op in en denkt dat het wel goed komt. Laisser faire, alles op z’n beloop laten. Ze laat iets gebeuren en later gaat ze er pas over nadenken wat ze heeft gedaan en denkt ze dat ze het wel kan terugdraaien. Maar dat is natuurlijk niet zo simpel, want er zijn ook andere mensen bij betrokken.” 

Zijn er raakvlakken tussen haar en jou?

„In het geheel niet. Ik denk altijd na over wat de volgende stap is, over hoe het verder moet. Daar is zij totaal niet mee bezig. Ze doet van alles, de consequenties komen later.”

Is het lastiger om zo’n tegenpool te spelen dan een personage dat dicht bij jezelf staat?

„Ik vind het allebei wel wat hebben. Als het dicht bij mezelf ligt, zoals in Jeuk!, denk ik vaak: zo zou ik het ook doen. Die herkenning is leuk. Het is moeilijk in te schatten wat lastiger is. Het ligt eraan wat je moet vertellen, wat je verhaallijn is. Daar staat of valt het bij.” 

Hoe leef je je in iemand als Noortje in?

„Dat is niet zo makkelijk. Ze gaat met een vent naar bed om zwanger te worden. Je zou zo’n meid zijn, denk ik dan! Je moet in het karakter iets vinden om het kloppend te krijgen. Wat zijn haar motieven? Daar ga ik over nadenken. ‘Ze wil een kind, dat lijkt haar wel leuk. Ze heeft het niet bewust gedaan, het was een impuls.’ Op die manier zit je met je karakter te stoeien, om een rol overtuigend te
kunnen spelen.”

Hoe moet het nu verder met Noortje? 

„Noortje past niet in dat rijkeluiswereldje. Dit is niet wie zij is. Op de Kunstacademie wilde ze leuke, creatieve dingen doen. Dan ontmoet ze een rijke vrouw en ligt haar ontwikkeling stil. Op een gegeven moment moet dat gaan knellen, vind ik. Nu is er die baby en zit ze bij Jaap. Zij wilde dat kind heel graag, maar nu het er is, zou je het helemaal kunnen omdraaien. Dat Noortje het niet meer wil en teruggaat naar Eline. Dat haar kinderwens te impulsief was, dat ze er spijt van krijgt. Ze heeft er niet goed over nagedacht en nu valt het rauw op haar dak. Ik hoop dat het, op een andere manier dan je zou denken, iets teweeg brengt bij haar. En dat Jaap uiteindelijk de grootste verliezer is.”

Gouden Bergen is elke woensdag om 20.30 uur te zien op SBS 6.

Lees ook:
Een interview met Eva Duijvestein over Gouden Bergen. 
Een interview met Plien van Bennekom over Gouden Bergen.

Meer over:

Reageren