Interview: Jeroen Snel over Koningsdag nieuwe stijl

Veel historie en promotie van Dordrecht en bedrijven op de eerste echte Koningsdag, maar weinig tot geen folklore. Jeroen Snel van Blauw Bloed legt uit waarom.

Zoals viel te ‘vrezen’, laten de Oranjes de markt met oude ambachten en de spelletjes dit jaar aan zich voorbijgaan. Geen kantklossende koningin Máxima op de eerste echte Koningsdag in Dordrecht, en ook geen wc-pot werpende Willem-Alexander. De koning kiest op zijn verjaardagsbezoek voor een minder frivole, zakelijkere insteek dan zijn moeder Beatrix.

Het programma in Dordrecht

Koning Willem-Alexander zal met zijn gevolg op het Groothoofd in Dordrecht eerst de Grande Parade bekijken, een vloot van vijftig reclameboten van bedrijven en historische schepen. Vervolgens verplaatst hij zich naar de Grote Kerk waar koorzang van Bach zal opklinken. Na een wandeling over het Scheffersplein heropent het staatshoofd het museum Hof van Nederland, op de plek waar het huis van Oranje in 1572 vorm kreeg. Tot besluit laat de koninklijke familie zich op het Statenplein muzikaal onthalen door de Dordtse jeugd.

Zaken doen

Jeroen Snel, gezicht van royaltyprogramma Blauw Bloed en auteur van de biografie Koningin Máxima, kijkt niet vreemd op van het programma. "Willem-Alexander is echt een koning die zaken wil doen," weet de EO-presentator. "Het moet zin hebben wat hij doet, het moet iets opleveren. Dat zag je al bij de staatsbezoeken die hij heeft afgelegd. Hij wil er het maximale uitslepen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Anders vindt hij het zonde van zijn tijd. Dat geldt zelfs voor feestelijkheden, zoals zijn verjaardag."

Koningsdag 2.0

"Willem-Alexander gaat op bezoek in één stad met een centrumfunctie in de regio," legt Jeroen Snel uit. "Lokale bedrijven mogen zich hier presenteren. Daar hoort een grote show bij. Je zou het Koningsdag 2.0 kunnen noemen. In de botenparade krijgen bedrijven de kans zich te tonen aan Nederland en omringende landen. De opening van het museum past ook in zijn visie. Zo maakt hij er gelijk een werkbezoek van: effectief."

Concurrentiestrijd

Kleinere gemeentes komen zo niet meer in aanmerking voor een visite van koning Willem IV op 27 april. Het uitstapje naar Graft-De Rijp betekende vorig jaar het einde van een tijdperk. Jeroen voorziet een concurrentiestrijd tussen grote plaatsen. "Je kunt het bijna vergelijken met steden die de Olympische Spelen of het WK Voetbal willen binnenhalen en van alles doen om meer kans te maken. Het gaat spannend worden welke stad het koningspaar zal aandoen."

Niet meer aanraakbaar

Zo maakt de ‘goeie ouwe tijd’ plaats voor de nieuwe. Jeroen Snel: "Deze generatie doet het anders. Van folklore en direct contact met het volk, zoals in de tijd van Beatrix, zal weinig sprake zijn. De koninklijke familie van deze tijd is minder aanraakbaar. Als de kinderen erbij zijn - aan het begin en het eind van het bezoek - houden ze nóg meer afstand. De ouders zijn erg op hun hoede. Ze doen er alles aan hun kinderen te beschermen. Bij grote evenementen waar hij aanwezig is, zie je Willem-Alexander continu de omgeving scannen. En overal lopen politiemannen in burger rond. Dat is gekomen na de aanslag in ­Apeldoorn in 2009 en de Damschreeuwer in 2010."

Groot spektakel

Jeroen presenteert op Koningsdag live een radioprogramma vanuit Dordrecht. In Blauw Bloed verkent hij op zaterdag 25 april de route met Antoin Peeters van RTL Nieuws en gaat het een week later over de kleding van het hoge bezoek, met commentaar van een couturier. Ondanks de verzakelijking verwacht Jeroen dat de NOS-reportage over Koningsdag veel kijkers zal trekken. "Iedereen wil koningin Máxima en de prinsesjes zien. En die show op het water belooft een groot spektakel te worden. Visueel aantrekkelijker dan wc-pot werpen en koekhappen. Dat is iets van vroeger. Het werd echt tijd voor iets anders."

Koningsdag 2015 is maandag vanaf 9.00 uur te horen op Radio 1 en vanaf 10.45 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:
Robbie Williams vraagt koningin Máxima op de koffie. 

Meer over:

Reageren