Interview: Joep van Deudekom over De Kwis

29 november 2014 16:00 | sterren | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Joep van Deudekom maakt met zijn collega’s Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe het uiterst succesvolle satirische programma De Kwis.

Ben je eigenlijk verbaasd over het succes van De Kwis?

„Een nieuw programma is altijd een gok, maar al bij de eerste keer voelden we dat we iets goeds te pakken hadden. De meeste nieuwe comedy­programma’s mislukken en zijn vaak op Amerikaanse formats gebaseerd, zoals Zondag Met Lubach. Zelfs Dit Was Het Nieuws is van origine Brits. Wij hebben echt iets nieuws bedacht en De Kwis houdt het nog vol ook. Daar ben ik trots op.” 

Zijn jullie een hele week bezig met de VARA-show?

„We beginnen op dinsdag met het bedenken van een spel voor de gasten. Dat moet elke week anders zijn en bij de een gaat dat iets sneller dan bij de ander. Bij Lucille Werner weet je meteen dat je iets met een ballenbak en vijfletterwoorden moet doen. En ook iemand als Henny Huisman heeft zo veel meegemaakt, dat is geen enkel probleem.”  

Zijn er ook gasten die niet willen komen?

„Ja, maar dan weet je nooit waarom. Angst voor de cabaretiers kan het bijna niet zijn: wij zijn over het algemeen heel aardig voor de gasten. Het leukste is om iconen van tv te gast te hebben en die dan een beetje te prikken. Over het algemeen geldt: hoe groter de gast, hoe minder moeite ze daarmee hebben.” 

Zijn er actuele gebeurtenissen waarover geen leuke grap valt te maken?

„Heel veel. Wij zoeken altijd naar een satirische ingang, en met iets saais als een cao-akkoord valt dat nog niet mee.” 

Maken jullie weleens grappen waarvan je later denkt: oh jee?

„Dat is weleens gebeurd. Anderhalf jaar geleden legden we een verband tussen het Songfestival en twee Britse terroristen, dat was een grap die niet werkte. Eerst pikte website Geen Stijl het op, daarna het buitenland en toen kregen we wat bedreigingen aan ons adres. Je balanceert met comedy altijd op een grens. Als je te ver onder die grens blijft, wordt het saai. Maar als je er te veel boven zit, jaag je iedereen weg.” 

Hoe lang gaat De kwis nog door?

„We hebben er al 60 gemaakt en ik constateer nog geen vermoeidheid.”

Joep van Deudekom was eerder te zien in How The Do It? en Paul!.

Meer over