Interview: Jonny Lee Miller (Sherlock Holmes) over Elementary

22 januari 2013 11:38 | sterren | Door Televizier

Jonny Lee Miller speelt in de SBS 6-serie Elementary de bekende speurneus Sherlock Holmes. Maar Jonny geeft gelukkig wel een volledig andere draai aan het legendarische personage. 

Had je de boeken van Sir Arthur Conan Doyle gelezen voordat je de rol van Sherlock Holmes aannam? 

,,Ik heb alle boeken van hem gelezen. Er is zo veel materiaal over Sherlock Holmes te vinden,dat je wel honderd verschillende kanten op kunt gaan met dit personage. Tenzij je probeert trouw te zijn aan de periode waarin het boek geschreven is, maar dat doet de serie absoluut niet.” 

Dit is een nogal legendarische rol. Hoe heb je je voorbereid op Sherlock Holmes? 

,,Als ik te veel denk dat het een legendarisch personage is, leg ik te veel druk op mezelf. En het is ook een voordeel dat er ontzettend veel literatuur over Sherlock Holmes is om op terug te vallen. Hij is als een schatkamer met informatie waaruit je dingen kunt halen die je leuk vindt. Vervolgens kleur je het personage verder in. Maar het heeft geen zin te veel vast te houden aan het historische verhaal. We concentreren ons op Elementary en laten al het overige weg.” 

Hoe zou je Dr. Watson (Lucy Liu) omschrijven?

,,Watson helpt Holmes met het oplossen van moordzaken. Ze is door zijn vader gevraagd om bij Holmes te blijven en hebben samen een unieke dynamiek. Watson probeert dingen van zichzelf te leren, denk ik. Ze heeft wat problemen en pijnlijke herinneringen. Daar heeft ze het soms moeilijk mee. Holmes helpt haar zich te verzoenen met haar verleden. Dat gaat niet vlekkeloos, maar Holmes en Watson gaan elkaar langzaam maar zeker begrijpen.”

Is Sherlock Holmes net zo sociaal onhandig als hij lijkt? 

,,Holmes zit niet helemaal goed in zijn vel. Hij zit af en toe in de knoop met zichzelf. Hij komt van ver in verband met zijn drugsverslaving, maar is zichzelf nu aan het heruitvinden. Holmes is communicatief niet erg sterk met mensen die dicht bij hem staan. Dat merkt Watson ook. Zij gaat hem daarmee helpen en laat hem inzien dat hij niet op deze manier kan verdergaan. Maar diep van binnen is Holmes niet zo ongevoelig als hij lijkt. Hij heeft een sterk gevoel voor wat goed en fout is. Dat is de voornaamste reden voor zijn werk als politierechercheur.” 

Meer over