Interview: Kim-Lian van der Meij over haar theater en televisie-carrière

Kim-Lian van der Meij begon haar carrière in de Mini-Playbackshow, brak door als zangeres en speelde in musicals en soaps.

Woensdag presenteert ze het benefietgala Sta op tegen Kanker, haar laatste grote klus voor de AVRO.  Om te groeien stapte ze over naar SBS 6. Kim-Lian (33) kijkt terug en blikt vooruit.

Net als in 2012 presenteer je met Frits Sissing Sta op tegen Kanker. Waarom moet iedereen kijken en geld geven?

„Omdat ik vind dat kanker iedereen raakt. Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving of familie die door de ziekte is getroffen. Het ergste is als je je kind door zo’n vreselijke ziekte moet verliezen. Dat is mijn grootste nachtmerrie. Maar ik geloof dat de wetenschap belangrijke stappen vooruit kan maken in de strijd tegen kanker; in de toekomst zou iedereen dit kunnen overleven. Ik hoop dat de dokters tegen die tijd kunnen zeggen: je gaat beter worden. De statistieken laten een enorme vooruitgang zien, er kunnen nog stappen worden gemaakt. Laten ze dat dan doen. Maar daar is wel geld voor nodig, veel geld. Onderzoek is ontzettend duur, er zijn ongelooflijk veel mensen voor aan het werk.”

Afbeelding


Vind je dit gala een mooi einde van je carrière bij de AVRO?

„Nou ja , een mooi einde… Naar mijn gevoel was het hoogtepunt vorig jaar de presentatie van het Gouden Televizier-Ring Gala. Het was mijn droom om die avond helemaal alleen te presenteren. Dat was m’n grootste ding, dat dát me werd toevertrouwd. Sta Op Tegen ­Kanker heeft meer inhoudelijke waarde. In die zin is het ook een mooi afscheid. Ik hoop alleen dat het geen definitief afscheid is en dat ik af en toe als gast mag terugkomen. Ik laat bij de AVRO alleen maar vrienden achter.  Afscheid nemen is nooit leuk. De AVRO was teleurgesteld dat ik wegging, maar gunde mij een volgende stap. Ik vond het ook jammer, want ik heb er een heel leuke tijd gehad en heb er veel geleerd.”

Waarom ben je dan toch ­weggegaan?

„Bij de AVRO heb ik de overgang kunnen maken van kinder­televisie naar amusement voor volwassenen. Die slag wilde ik graag maken; dat was voor mij een heel belangrijke stap om verder te komen. En daar kan ik bij SBS 6 nog meer in doorpakken. Bij de AVRO is dat de komende jaren niet meer mogelijk. Een programma als Strictly Come Dancing, dat ik met Reinout Oerlemans op zaterdagavond live heb gepresenteerd, komt niet meer terug. Het tv-pakket blijft hetzelfde. En ik probeer elk jaar nieuwe stappen te maken. Het moet een uitdaging blijven, ik wil doorgroeien in mijn werk. Dat kan bij SBS 6. Daar kan ik meer vlieguren maken en me breed ontwikkelen als presentatrice.”

Is Show Vandaag bij SBS 6 de start waarop je had gehoopt?

„Ik vind het een goede start om veel uren te maken met live-tv. Het is een praatprogramma in een gezellige setting met entertainment, lifestyle, nieuws en allerlei thema’s. Voor mij is het iets heel nieuws. Het is spannend en interessant om te maken. Het betekent dat ik elke dag ontzettend op de hoogte moet zijn van wat er in de wereld gebeurt. Ik heb abonnementen op kranten genomen en moet nu ook de roddelbladen lezen. ’s Ochtends ben ik me al aan het voorbereiden: wat vind ik interessant, welke gasten zullen we uitnodigen?

Show Vandaag is, om te beginnen, mijn basis, drie keer in de week om half zes ’s avonds. Verder ga ik in het voorjaar bij SBS 6 twee grote amusements­programma’s presenteren van acht afleveringen. Een nieuwe show en een programma dat al eens eerder is uitgezonden. Ik heb er enorm veel zin in. Laat 2014 maar komen!”  

Zien we je in 2014 nog terug in het theater?

„Theater vind ik het allerleukste. Dansen, zingen, acteren: in musicals kan ik veel meer van mezelf kwijt dan in het presenteren van programma’s. Maar je moet er zes keer in de week voor op stap. Zo’n musicaltoer slokt je helemaal op. Het is heel zwaar en moeilijk te ­combineren met mijn televisiewerk en mijn gezin. Waarschijnlijk gaat het in 2014 niet meer gebeuren, misschien in 2015 weer.

Aan Show Vandaag heb ik momenteel mijn handen vol. Daar kan ik geen andere dingen bij hebben. En ik ben veel bezig met de kinderen. Ik ben zó van ze aan het genieten. Er gebeurt elke week weer wat nieuws. Daar wil ik eigenlijk geen moment van missen. Naast leuk werk doen, wil ik ook een goede moeder zijn. Dat gaat naar mijn gevoel heel erg goed. Ik heb het idee dat ik nu de juiste balans heb gevonden.”

Reageren