Interview: Lieke van Lexmond over Lelijke Eendjes

4 Februari 2016 13:44 | sterren | Door Televizier

© William Rutten

Lieke van Lexmond (33) is momenteel te zien in twee programma’s: Lelijke eendjes. ‘We helpen mensen om van een lelijk eendje naar mooie zwaan te gaan.’

 

Je helpt in Lelijke Eendjes mensen die doodongelukkig zijn van­wege hun uiterlijk. Zet je ze met deze titel niet in een hoek?

„Toen ik voor het programma werd gevraagd, was ik in eerste instantie ook niet blij met de titel. Het klinkt zo onaardig om iemand een lelijk eendje te noemen. Maar dat label geeft de persoon zichzelf, ook al horen ze honderd keer van anderen dat ze wél mooi zijn. Deze mensen gaan iedere dag gebukt onder hun uiterlijk.”

Hoe hebben jullie de ­kandidaten geselecteerd?

„De aanmeldingen stroomden binnen, maar er is zorgvuldig gekeken naar wie er geschikt waren voor deelname. Alle verhalen zijn beoordeeld door specialisten. Sommige kan­didaten waren nog te jong en van anderen meenden de specialisten dat chirurgisch ingrijpen niet nodig was, omdat ze waarschijnlijk over hun kwaal heen zouden groeien. Uiteindelijk zijn alleen mensen geselecteerd met een duidelijk medisch probleem en die er ook lang en weloverwogen over hebben nagedacht. Zo helpen we onder anderen een meisje dat in haar tienerjaren zestig kilo aankwam en afviel. Daaraan heeft ze een gelubberde huid overgehouden waarvoor ze zich zo schaamt dat ze haar shirt niet eens durft uit te trekken. Dan vind ik het juist geweldig dat een programma als dit er is. Het is net als in het sprookje: we helpen mensen om van lelijk eendje naar mooie zwaan te gaan.”

Maar met een operatie is het probleem toch niet opgelost?

„Na de operatie is iedereen doorgaans heel tevreden en positief, maar daarmee zijn ze er inderdaad nog niet. Veel van de kandidaten hebben een enorm negatief zelfbeeld opgebouwd en durfden jarenlang amper in de spiegel te kijken. Dat lost een operatie natuurlijk niet onmiddellijk op. Er gaat best wel wat tijd overheen voordat ze hun nieuwe ik kunnen accepteren. Maar ook daar krijgen ze begeleiding bij.”

Je presenteert ook Back to the Zero’s. Wat zijn jouw herinneringen aan dat decennium?

„Ik ben heel slecht met ­jaartallen, ik moet soms op Wikipedia opzoeken wat ik zelf wanneer deed, haha. Maar de periode tot 2010 is een speciale in mijn leven. Het was de tijd dat ik van meisje naar vrouw ging. Ik begon mijn tv-carrière, eerst bij Goede tijden, slechte tijden en daarna als presentatrice. Ik kijk terug op veel hoogtepunten, zoals de geboorte van mijn neefjes, maar ook het winnen van de Televizier Aanstormend Talent Award in 2008. Live op televisie die aanmoedigingsprijs krijgen, uitgerekend in Koninklijk ­Theater Carré, en met een zaal vol collega’s, was fantastisch. Zonder twijfel mijn hoogtepunt van de zero’s.”    

Lelijke Eendjes donderdag 21.30 l RTL 5

Meer over