Interview

Lies Visschedijk vertelt alles over de nieuwe dramaserie Jos: 'Diederik speelt dat prachtig'

22 mei 2022 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Elmer van der Marel

In de nieuwe komische dramaserie Jos kan Lies Visschedijk zich uitleven in de rol van de niet zo sympathieke vriendin van het titelpersonage. ‘Ik vind het heerlijk om zo iemand te spelen.’

Lies Visschedijk en Diederik Ebbinge kennen elkaar al bijna dertig jaar. Sinds ze elkaar ontmoetten op de toneelschool, hebben ze altijd contact gehouden. “We hebben ook al vaker samengewerkt”, zegt Visschedijk. “In de kinderserie Sien van Sellingen bijvoorbeeld, waarin we een boer en een boerin speelden.”

In de nieuwe komische dramaserie Jos zijn ze opnieuw een stel. Diederik Ebbinge speelt Jos, een pas gescheiden vader van twee tienerdochters, Visschedijk is zijn zeer veeleisende nieuwe vriendin Esther.

Waarover gaat ‘Jos’?

“Over een man die nooit nee kan zeggen. Jos heeft een ontzettend goed en lief karakter, maar hij vindt het heel moeilijk om zijn eigen grenzen aan te geven. Eigenlijk wil hij iedereen in zijn omgeving altijd helpen en blij maken, maar uiteindelijk is iedereen voortdurend boos op hem. Jos begrijpt dat helemaal niet.

Diederik speelt dat prachtig. Jos is zo zielig. Soms moet je natuurlijk zeggen: ‘Nee, ik kan je niet helpen verhuizen, want ik moet naar de uitvoering van mijn dochter.’ Of: ‘Ik heb al met mijn nieuwe vriendin afgesproken om iets leuks te gaan doen.’ Maar dat doet Jos dus niet. Uiteindelijk gaat hij daaraan ten onder.”

Ken jij in het echt mensen zoals Jos?

“Ik ken zeker mensen die altijd iedereen willen helpen en zo gevoelig zijn voor het leed op de wereld, dat ze daaraan onderdoor gaan. Dat zijn ook vaak mensen die zichzelf vergeten en van wie snel misbruik wordt gemaakt. Al zijn de mensen die ik ken niet zo extreem als onze Jos. Feit is dat je nooit iedereen even blij kunt maken. Er zijn altijd personen die belangrijker voor je zijn dan andere mensen en voor wie je harder wilt rennen. Als je daarin geen onderscheid kunt maken, heb je een probleem. Zo werkt dat nu eenmaal.”

Wat voor type is Esther?

“Je kent ze vast wel: van die mensen die een hele hoop therapie hebben gehad en nu zeggen: ‘Ik ga eindelijk voor mezelf kiezen en doe alleen nog dingen waar ik helemaal achtersta.’ Ondertussen geven ze de hele tijd op een passief-agressieve manier anderen het gevoel dat ze tekortschieten. Alles is een verwijt. Als ze bijvoorbeeld iemand een compliment geeft, zegt ze: ‘O, wat leuk dat je mij mee uit eten neemt. Dit is voor het eerst dat iemand dat doet. Zo bijzonder!’ Of: ‘Jeetje, ik zou willen dat ik zo’n prachtige tuin had. Had ik ook maar zo veel geluk dat ik zo’n prachtige tuin zou hebben.’ Verschrikkelijk. Ik haat dat soort vrouwen. Maar ik vind het heerlijk om er eentje te mogen spelen.”

Esther valt blijkbaar wel op Jos. Is hij aantrekkelijk voor vrouwen?

“Voor een bepaald soort vrouw wel. Hij is iemand die heel graag dingen voor je oplost, alles voor je regelt. Hij wil dat je blij bent. Op zich is Jos een heel goed mens, maar er zit helemaal geen kern in. Als je niets voor jezelf opeist, ben je van binnen gewoon een zachtgekookt ei. Als je niet de moed hebt om voor jezelf op te komen, lopen mensen zo over je heen. Hij is gewoon te goed van vertrouwen.”

Hoe goed van vertrouwen ben jij zelf?

“Ik ben wel wat minder naïef dan Jos. Ik heb geleerd om tegen sommige dingen duidelijk nee te zeggen. Ik heb twee kinderen en ik heb echt niet overal tijd voor. Dan leer je ook wel nee zeggen tegen sociale verplichtingen die even niet uitkomen. Ik vind het wel moeilijk om conflicten aan te gaan, vind het heel erg als mensen boos op me zijn. Daarvan herken ik veel in Jos. En ik zorg ook wel graag voor anderen, natuurlijk voor mijn kinderen. Anderzijds zijn mijn ouders al op leeftijd en ik vind dat ik hen te weinig zie. Dus ik schiet hier en daar ook wel tekort. Maar qua karakter neig ik sowieso meer naar Jos dan naar Esther.”

Jos is vanaf zondag 22 mei wekelijks om 21:02 uur te zien op NPO1.

Meer over