Interview: Linda de Mol over tweede seizoen Linda's Zomerweek

Na een goed ontvangen eerste seizoen start Linda de Mol vanaf maandag met de tweede reeks van haar talkshow Linda’s Zomerweek. Wederom ontvangt De Mol twee BN'ers voor een gezellig onderonsje.

Was je verrast door het succes van seizoen een?
“Behoorlijk, maar wat me vooral opviel is dat ik nog nooit zo vaak door mensen op straat of bij de groenteboer ben aangesproken over een programma. Die reacties waren eigenlijk altijd positief, gelukkig. Mensen vonden de sfeer en het tempo van de show prettig. We hebben 70 minuten, meer dan voldoende tijd om weer eens echte gesprekken met iemand te voeren. Daar is blijkbaar toch behoefte aan. Wat ook hielp was het tijdstip, denk ik. We begonnen om 21.30 uur, dus je kon eerst nog lekker buiten zitten en daarna met een glaasje ontspannen op de bank.”

Hoe was het om de tweede serie te maken?
“Makkelijker dan vorig jaar, zeker wat betreft het boeken van gasten. In eerste instantie waren mensen toch wat afwachtend. “Waar kom ik in terecht? Wat voor dingen gaat ze vragen?”. Vooral politici waren huiverig dat ik te diep op hun privéleven in zou gaan, daar houden de meesten niet van. Maar nu bekend is waar Linda’s Zomerweek voor staat, ging dat een stuk eenvoudiger...  Ik ben er niet op uit iemand aan een kruisverhoor te onderwerpen. Al  hebben ook dit keer zeker vier gasten het niet droog gehouden.”

Wat is de kracht van Linda’s Zomerweek?
“Naar mijn idee is een geslaagde en verrassende combinatie van gasten een van de belangrijkste elementen. Tijdens de voorbereidingen besteden we daar veel zorg aan, toch is ‘t het leukst als tijdens de opnames een dialoog ontstaat tussen de gasten. Het helpt als ze er verschillende standpunten op nahouden, zoals in de aflevering met Jan Smit en Jet Bussemaker. Op het eerste oog hebben ze weinig gemeen: zij is de minister van Onderwijs, terwijl Jan z’n middelbare school niet afgemaakt heeft. Jet is een voorvechter voor emancipatie en wil dat zoveel mogelijk vrouwen carrière maken, terwijl Jans echtgenote Lisa thuis voor de kinderen zorgt. Gesprekstof genoeg.”

Als ook de tweede reeks goed scoort, ga je dan een seizoenlange serie maken?
“Hoe geweldig ik het programma ook vind, dat zit er niet in. We maken het met een klein team en zijn daar echt een maand fulltime mee bezig. De eerste drie weken gaan op aan voorbereiding en research, daarna nemen we alle vijf de afleveringen in de laatste week op. Enorm intensief, maar daardoor krijgt het ook iets speciaals. Zowel voor ons als voor de kijkers:  je kan jezelf er op verheugen. Maar op zich zouden we voor de afwisseling ook eens ‘n Linda’s Winterweek kunnen maken, zo tussen Kerst en Oud & Nieuw. Dat lijkt me wel wat, de set helemaal in winterse sferen en wij allemaal gezellig aan de warme chocolademelk.”  

Reageren