Interview

Linda Hakeboom doet mee aan Het Perfecte Plaatje: 'Krijg het flink voor m'n kiezen'

12 oktober 2022 10:00 | sterren | Door Deborah Ligtenberg

© William Rutten

In Het Perfecte Plaatje proberen tien BN'ers de mooiste foto's te maken. Documentairemaker Linda Hakeboom (37) is een van hen. Het is het eerste televisieprogramma waaraan ze meewerkt na haar borstkankerbehandeling. 

Linda Hakeboom hield vorig jaar een emotionele speech na de ontvangst van de Televizier-Ster Online-videoserie voor Linda's Kankerverhaal. "Weet je wat het is met ziek zijn, het is niet 'pretty'. Ziek zijn hoort bij het leven. Net zo goed als wat dan ook." Het was haar eerste grote publieke optreden sinds de diagnose borstkanker een jaar eerder. "Het moment dat ik die prijs won, zal ik nooit vergeten", vertelt ze nu. "Er kwam zoveel liefde vanuit de zaal. Ik zat nog aan de chemo en was heel zwak, maar ik voelde me krachtig. Ik had een missie: ik wilde een lans breken voor iedereen die ziek is. Zij moeten hun verhaal kunnen vertellen."

_______________________________________________________________________________

Elke dag de beste tv, film en serie-tips direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

_______________________________________________________________________________

Waarom vind je dat zo belangrijk?

"'Los het maar achter de schermen op, met je directe familie en vrienden, dan zien wij je wel weer als het wat beter gaat.' Dat is toch wel een beetje wat er leeft in onze maatschappij als het niet goed met je gaat. Net of mensen de confrontatie niet aandurven, of dat het te rauw is. Er niet in het openbaar over mogen praten, vereenzaamt als een gek. Ik heb ervaren hoeveel je ontvangt als je je verhaal wél kunt delen. Zoveel liefde en warmte. In mijn speech wilde ik overbrengen dat iedereen erbij hoort, ook als het niet goed met je gaat. Dat mag je hardop delen, want daardoor krijg je steun."

Toen brak je een lans voor het delen van verhalen die niet 'pretty' zijn, nu doe je mee aan Het Perfecte Plaatje, waarin alles moet kloppen. Wat een tegenstelling!

"Je ziet natuurlijk wel achter de schermen hoe lastig het is om onder hoge druk zo'n perfecte foto te maken. Zeker voor mij, want ik ben geen haantje de voorste, maar een dieseltje. Ik doe altijd lang over dingen leren, maar dan leer ik het ook echt heel goed. In dit programma moet het allemaal snel. Je krijgt 's morgens de opdracht en 's middags moet de foto klaar zijn. Ik krijg het flink voor m'n kiezen, maar het is ook heel leerzaam."

Waarom besloot je mee te doen?

"Fotograferen vind ik geweldig en het leek me te gek om deel te nemen aan een programma waarvan je ook echt wat leert. Ik zie wel in hoeverre ik het lichamelijk aankan om mee te doen, dacht ik vooraf. Dat liep niet altijd lekker, dat heb ik in beeld ook wel laten zien. Eerlijk zijn helpt mij, dan hoef ik me niet groot te houden."

Hoe is het contact met de andere deelnemers, zat er competitiedrang in de weg?

"Nee, helemaal niet. Het is juist heel leuk. Het fijne aan dit programma is dat het aan jezelf ligt of je doorgaat of niet. Als je een goede foto maakt, dan ben je er de volgende aflevering nog bij. Als je een slechte foto maakt, dan heb je een probleem. Er komt geen ellebogenwerk aan te pas, je moet er gewoon zelf voor zorgen dat je presteert. Daar heeft een ander geen invloed op."

Wat zijn je plannen verder, behalve dan Het Perfecte Plaatje winnen?

"Ik werk onder andere aan een boek. Nu de behandelingen in het ziekenhuis zijn afgerond, ben ik alles aan het verwerken. Dat speelt zich af in mijn hoofd en is niet zo geschikt voor een videoserie, dus schrijf ik het op. Nee, ik ben het niet zat dat ik 'Linda van de borstkanker' ben. Integendeel. Mensen vragen geregeld hoe het met me gaat. Als ik heb geantwoord dat ik nog best een beetje aan het herstellen ben, dan vind ik het soms lastig als het gesprek vervolgens over iets anders gaat. Het leven gaat door, en dat moet ook, maar ik heb wel het gevoel alsof er een trein over me heen is gereden. Ik moet een nieuwe manier vinden om me te verhouden tot de wereld. Dat is op dit moment mijn grootste uitdaging."

Het Perfecte Plaatje is vanaf 12 oktober 2022 elke woensdag om 20:30 uur te zien bij RTL 4

Meer over