Interview: Liz Snoyink over haar rol als Heleen in Dokter Deen

13 januari 2014 15:05 | sterren | Door Televizier

Liz Snoyink (58) speelt in ‘Dokter Deen’ de rol van actrice Heleen. Een vrouw die op dezelfde mannen valt als de huisarts van Vlieland (Monique van de Ven) en nooit haar beste vriendin zal worden.

In het eerste seizoen zaten He­leen en Maria allebei achter Oscar aan. Krijgt dat een vervolg in het tweede seizoen

„Monique en ik waren vorig jaar in de serie grote rivalen  van elkaar. Het was echt het gevecht van twee vrouwen om een man. Nou ja, die strijd heb ik verloren, dus dat speelt even geen rol. Maar het kan zo weer terugkomen hoor, want het zit nog niet helemáál goed.”

Waar komt die strijd vandaan? Hoe zit het precies tussen Heleen en Maria?

„Maria en Heleen zijn een  beetje veroordeeld tot elkaar. Ze kennen elkaar al zo lang. He­leen heeft Sven, Maria’s ex-man, die aan het einde van het eerste seizoen ineens opdook, even overgenomen. Ze vallen duidelijk op dezelfde mannen. Maar het wordt nooit een echte vriendschap, denk ik.”

Scenarioschrijver Edwin de Vries heeft alle acteurs gevraagd wat er met hun personage in Dokter Deen zou moeten gebeuren. Welke suggesties heb jij hem aan de hand gedaan?

„Er worden wel vaker dingen veranderd als je aan het lezen bent, maar zoals hier heb ik nog niet eerder meegemaakt. Dat is natuurlijk ontzettend leuk, want wie kent de karakters beter dan de mensen die ze spelen? Het idee van de relatie tussen Sven en Heleen is  van mij, net als dat er een vriendschap ontstaat tussen Heleen en Isa, Maria’s oudste dochter. Als uitgerangeerde actrice begint Heleen samen met Isa een toneelclub.”

Dokter Deen is een groot kijk­cijfersucces geworden. Wist je dat van tevoren?

„Nee, ik had het niet verwacht. Maar we genieten er allemaal enorm van.”

Waarom valt de serie volgens jou zo in de smaak?

„Ik heb niet echt een verklaring voor het succes, behalve dat een paar dingen samenkomen in Dokter Deen. Het is een echte familieserie, en familie is toch het belangrijkste in ons leven. En Vlieland als decor is natuurlijk heel fijn om naar te kijken.”

Oscar

In de aflevering van Dokter Deen van vanavond staat Oscar, de ex-man van Maria, ’s nachts onverwachts bij haar op de stoep. Dat had hij beter niet kunnen doen. Krijgt Heleen lucht van Oscars bezoekje en begint de rivaliteit tussen de twee vrouwen weer van voren af aan? Na een sessie bij de psychiater gaat Maria op de thee bij een ex over wie Heleen zich heeft ontfermd: Sven.

Dokter Deen, 22.05 uur (Nederland 1).

Meer over