Interview: Marjolein Keuning over haar rol als GTST-kreng Maxime

25 mei 2015 11:00 | sterren | Door Televizier

© Nick van Ormondt - RTL

Marjolein Keuning is al zeven jaar Maxime in GTST. Door die rol zien kijkers de actrice soms als een bitch. "Ik bén helemaal geen kreng, ik speel er alleen maar een!"

Sinds 2008 speelt Marjolein Keuning in GTST de rol van de krengerige Maxime Sanders. Ze had in de soap onlangs een onstuimige relatie met Ardil, maar hij kwam op noodlottige wijze om het leven. Is Marjolein de klap al te boven? En wat wenst ze haar personage in de nabije toekomst toe?

Wat vond je van de verhaallijn met Ardil, een gastrol van Juvat Westendorp? 

"Het is pech voor Maxime. Had ze eindelijk weer een romance, wordt die in de kiem gesmoord. Maar zo gaat dat met gast­rollen. Onder elkaar maakten we er wel grappen over: dat er een tweelingbroer van Ardil opduikt of dat ze zwanger van hem blijkt te zijn. Het was leuk om weer eens een andere tegenspeler te hebben. Dat houdt het fris. En aan de rol van Juvat zaten, buiten de affaire met Maxime, veel bruikbare verhaallijnen vast. Net zoals zijn dood allerlei spannende gevolgen heeft."

Deed de fatale afloop van de affaire iets met je?

"Ik leef mee met Maxime en ik vond het zielig voor haar, maar wat er in GTST gebeurt is natuurlijk niet echt. We spélen het maar en ik ben afhankelijk van de ideeën waar de schrijvers mee komen. Ardil is dood, maar Maximes leven gaat door. Haar voornaamste drijfveer blijft om een centrale positie te krijgen in de familie Sanders; haar liefde voor zoon ­Vincent en nichtje Nina gaat daarbij boven alles."
"Ik vind het altijd grappig om te zien hoe de schrijvers het allemaal in elkaar
weten te passen voor de acteurs. Een paar jaar terug wilden ze Maxime weer eens aan een man koppelen. Ze bedachten iets heel aparts: ik kreeg geen man, maar een zoon! Dat was Vincent (Oscar Aerts), van wiens bestaan verder niemand wat wist in Meerdijk. Daar kun je even mee voort. Maxime is ook weleens alles kwijtgeraakt. Zat ze in een caravan, helemaal aan de grond." 

Wat zou je Maxime nog laten meemaken als je het voor het zeggen had? 

"Maxime heeft zo veel geld dat ze nooit hoeft te werken. Ik zou het leuk vinden als ze eens wat moest doen voor de kost. Of dat haar schilderkunst wat meer de nadruk krijgt. Ik vind het ook jammer dat ze zo weinig vrienden en vriendinnen heeft. Ze gaat gezellig met Jef (Bartho Braat) om, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Ze was goed bevriend met Bianca (Elvira Out), maar dat stopte toen ze een verhouding kreeg met haar man. Ik hoop dat het goed komt tussen die twee en dat ze weer bevriend raken.
Het lijkt me enig om weer ­scènes te spelen met Elvira. Nu zie ik haar bijna nooit meer."

Wat is ervoor nodig om een kreng als Maxime te spelen? 

"Je moet deeltjes aanboren die op je palet liggen, net als bij het maken van een schilderij. Het schijnt te helpen als je donker haar hebt. In Amerika is het heel zwart-wit. Daar zeggen ze  bij het castingbureau: je hebt  donker haar, dus word je gecast als slechte vrouw. Dat soort ­rollen zijn me ook vaak in de schoot geworpen. Maar ik weet zeker dat Elvira of Jette van der Meij (Laura) die rol van Maxime ook prima kunnen spelen. Er zijn genoeg voorbeelden van blonde actrices die een bitch hebben neergezet." 

Wat voor reacties krijg je eigenlijk op je rol? 

"Dat wisselt. Sommige mensen laten via de sociale media weten dat ze met haar mee­leven. Maxime is ondanks alles toch the bitch you love to hate, een kreng met sympathieke trekjes. Maar ik krijg ook negavatieve reacties. De meest ­beledigende was van een vrouw die me scheef: ‘Zó’n slechte vrouw kun je niet spelen, dat moet je zijn.’ Nou, ik kan je verzekeren dat ik helemaal niet zo ben. Ik spéél dat ik zo ben."
"Mijn dochters valt het op dat veel mensen Maxime nog steeds als een slecht mens zien, terwijl ze de laatste tijd nauwelijks slechte dingen doet. Dat beeld verander je niet zo één-twee-drie. Ze is momenteel inderdaad behoorlijk
braaf. Dééd ze maar weer eens wat slechts. Wat dat betreft ben ik nog lang niet klaar met Maxime. Ik denk dat er nog heel wat in zit. Hopelijk denken de schrijvers er net zo over en verzinnen ze nog veel leuke dingen voor me."

Lees ook:
Marjolein Keuning stopt met GTST? Nee hoor!

Meer over