Interview: Menno de Koning over het leven na Heel Holland Bakt

Sinds Menno de Koning (35) het tweede seizoen van Heel Holland bakt heeft gewonnen, staat zijn leven nog meer in het teken van bakken. Hoe is het nu met hem?

„Het is nog steeds hectisch! Het blijft maar doorgaan, mensen willen interviews, foto’s. Maar dat is leuk, hoor.” 

Heb je al mooie, lucratieve aanbiedingen op zak?

„Ik ben bezig met m’n eigen bakboek, ben in gesprek over het geven van demonstraties en bak elke maand bij het ­programma Tijd voor Max.”  

Had je dit verwacht?

„Nee, helemaal niet. Ik wilde natuurlijk wel winnen, maar ik had niet verwacht dat het zo veel zou losmaken.”  

Iedereen herkent je natuurlijk vanwege je baard.

„Dat valt nog wel mee, hoor. Alhoewel, als ik even naar de Hema wandel, word ik zo drie keer aangesproken. Mensen willen even een praatje maken. Daar heb ik niet altijd zin in, maar je moet blijven lachen. En ze zijn ook allemaal aardig. Mensen complimenteren me, zeggen dat ik het goed heb gedaan en dat ze m’n baksels lekker vonden. Het is ook belangrijk dat mensen me leuk vinden; die steun heb ik hard nodig als m’n bakboek in februari uitkomt.”  

Wat komt er in je boek?

„Ik ben er nu heel druk mee, want alles moet nog gemaakt en gefotografeerd worden - dat tikt best aan met 50 recepten. Daar zitten natuurlijk recepten uit Heel Holland Bakt bij, maar bijvoorbeeld ook veganistische recepten - zonder roomboter en eieren. Ik ben daar zelf gek op, maar ik heb een aantal vrienden die veganistisch zijn  en die zullen heel blij zijn met die recepten. Daarnaast maak ik ook gewoon een cheesecake. Ik vind dus niet alles opnieuw uit. ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’, zeg ik altijd, maar ik geef er wel m’n eigen draai aan.” 

Hoe doe je dat dan?

„Ik ben gek op limoen en citroen, dus dan probeer ik daar iets mee. Of ik weleens iets maak wat vies is? Nee, het wordt nooit níet lekker bij mij.” 

Komt je winnende kiekeboe­taart ook in het boek?

„Natuurlijk! Daar heb ik de finale mee gewonnen. En de boomstam, de charlotte, de polonaise en de maanzaadstrudel staan er ook in.”  

Hou je eigenlijk van Kerst?

„Ik ben gek op de sfeer en de gezelligheid. Ik vind het de leukste feestdagen van het jaar en zorg altijd dat ik vrij ben. De kookwinkel waar ik werk is dit jaar open op Tweede Kerstdag en ik was de eerste die vrij vroeg. Meestal ga ik Eerste Kerstdag bij m’n ouders eten. Dan kookt mijn moeder en maak ik het dessert. Tweede Kerstdag eet ik met vrienden en dan koken we allemaal iets.” 

Maak je er thuis nog iets bijzonders van? 

„Ik maak al jaren van die gingerbread-mannetjes voor in de boom. Mijn hele kerstboom is altijd zoet; er hangen ook zuurstokken en zelfgebakken kransjes in. En nee, de boom is niet kaal gegeten tegen de tijd dat het Kerst is; na een paar dagen zijn die kerstkransjes natuurlijk niet meer te eten, die worden zó taai.” 

Janny van der Heijden, jurylid inHeel Holland Bakt, verklapte haar geheime Kerstrecept aan Televizier.

Reageren