Interview: Merel Westrik over RTL Nieuws

10 augustus 2014 09:30 | sterren | Door Televizier

Merel Westrik (34) begon in april als nieuwslezer bij RTL Nieuws. Hoe kijkt ze terug op haar eerste maanden? En welk nieuws greep haar het meeste aan?

Weet je nog met welk nieuws­bericht je op 7 april opende?

‘’Even denken hoor... Pater Frans. De Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt die in Syrië werd vermoord. Ik was best nerveus die eerste keer. Zo’n beginperiode is natuurlijk altijd onwennig. Alles is nog nieuw. Ik had wekenlang in onze nieuwe studio geoefend. Maar de techniek functioneerde nog niet optimaal, dus bleven we wat langer in de oude studio. De avond voor mijn eerste uitzending bedacht ik opeens: daar ben ik helemaal nog niet geweest! Dat maakte het wel extra spannend.” 

Hoe bevalt het na vier maanden?

‘’Ik vind het geweldig! Zit hier precies op de goede plek. Op een nieuwsredactie word je constant geprikkeld; elke minuut komt er nieuws binnen en ik zuig het allemaal op als een spons. En ik heb heel bevlogen en gezellige collega’s. Ik leer veel van Rick Nieman met wie ik een vast duo vorm. Vooral in het begin was hij een belangrijke steun voor me.” 

Wat spreekt je het meest aan in de opzet van het programma?

‘’Dat we het nieuws dicht bij de kijker willen brengen. Zo zetten we bij een reportage over het herstel van de huizenmarkt meteen na afloop een overzicht op internet waarop je kunt zien hoe het met de huizenprijzen in je eigen buurt zit.” 

Welk nieuws heeft je de afgelopen maanden, naast uiteraard de vliegramp, het meest geraakt?

‘’Er gaat bijna geen dag voorbij of er is nieuws dat je aangrijpt. Van de wandaden van Boko Haram in Nigeria tot de uitzichtloze, verdrietige strijd tussen Israël en de Palestijnen en de verkrachtingen in India. En soms komt het heel dichtbij. Bij de vliegramp in Oekraïne met vlucht MH17 verloor onze collega zijn broer, en vele honderden anderen een familielid, een geliefde, een vriend, een kennis, een buurman. Een naaste verliezen is voor wie ook ter wereld het afschuwelijkste nieuws dat er bestaat. Dat grijpt iedereen aan.” 

Hoe vind je zelf dat je het tot nu toe hebt gedaan?

‘’Ik ben tevreden met hoe het gaat, al zijn er altijd verbeterpunten. Volgens mijn moeder moet ik beter op mijn klinkers letten. En een kijker klaagde dat ik te somber ben gekleed. Dat doe ik bewust, omdat ik vind dat mijn uiterlijk niet mag afleiden. Binnenkort kijk ik met een deskundige enkele uitzendingen terug om te bespreken hoe het gaat. Ik ben benieuwd.”

Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws, is in ieder geval blij met Merel Westrik.

Meer over