Interview met Albert Verlinde over actie tegen babysterfte in RTL Boulevard

12 oktober 2015 15:42 | sterren | Door Televizier

© RTL - William Rutten

Iedere dag sterven 6000 baby's tijdens hun geboorte of de volgende dag. RTL Boulevard en Cordaid zetten zich de hele week in om dat cijfer naar beneden te krijgen.

Waarom hebben julie gekozen voor het aanpakken van babysterfte?

„Het is herkenbaar, aansprekend en heel concreet. Iedere dag gaan 6.000 baby's dood door bijvoorbeeld het verkeerd afknippen van de navelstreng. Dingen die gemakkelijk verholpen kunnen worden met kleine ingrepen. Kijkers doneren 2,50 euro door BABY te SMS-en naar 4333. Dat is een overzichtelijk bedrag en de doelen zijn haalbaar en meetbaar. Ik maakte ooit een actieprogramma met Mies Bouwman over de tsunami en zei vertelde me dat mensen willen weten dat er werkelijk iets kan gebeuren met hun geld. Dat is het belangrijkste en dat kan in dit geval. We kunnen de babysterfte terugbrengen met 80%. En we laten ook altijd precies zien wat er met het geld is gebeurd.”

Bij Boulevard zijn vaker SMS-acties voor het goede doel. Zijn die succesvol?

„We doen het nu voor de vierde keer en er komen ieder jaar 80.000 tot 100.000 smsjes binnen. Maar toch vind ik altijd eng. Ik ben met gezonde twijfel geboren. Gaat het dit jaar weer lukken? Gelukkig hebben we veel BN'ers die meedoen. Do, Guus Meeuwis, Leontine Borsato, allemaal ouders die de actie omarmen.”

RTL Boulevard is een entertainmentprogramma, waarom zou je je bezighouden met goede doelen?

„Dat is spontaan ontstaan omdat we de behoefte hadden om iets goeds te doen. Aan het eind van het jaar hebben we nu altijd de kerstpakketten-actie en in het najaar een goed doel. Ieder jaar staan de goede doelen in de rij en dan zoeken Winston en ik de meest aansprekende met het beste plan uit. Dit jaar was dat deze actie met Cordaid.”

RTL Boulevard, 12 t/16 oktober om 18.35 uur - RTL 4

Meer over