Interview met André van der Toorn over nieuw seizoen Wegmisbruikers

24 April 2016 14:46 | sterren | Door Televizier

© SBS / Elvin

Eén van de populairste programma’s op SBS 6 is Wegmisbruikers, met André van der Toorn aan het stuur. Het nieuwe seizoen start vanavond.

Waarom kijken mensen zo graag naar Wegmisbruikers?

„Vanwege de herkenning. Iedereen neemt deel aan het verkeer; we herkennen ons in de beelden, ergeren ons eraan of zien het als leedvermaak. Om die beelden te kunnen maken, rijden we het hele land door met de politie en moeten we onvoorstelbaar veel draaien. Er zijn dagen dat er helemaal niets gebeurt, en er zijn dagen waarop er meerdere rijbewijzen worden ingevorderd. Doordat we zo veel opnemen, hebben we een grote diversiteit aan situaties. Dat maakt het programma ook leuk.” 

Ben je zelf anders gaan rijden door alles wat je meemaakt?

„Ik probeer in elk geval niet te hard te rijden; dat kan ik niet maken. Maar onlangs kreeg ik toch een boete voor te hard rijden. Het ging om een weg van 80 km/uur die overliep in een weg waar je 50 km/uur mag. Ik had de auto op cruise control staan en toen stond er opeens een flitspaal.” 

Wat zijn de grootste irritaties van Nederlandse bestuurders?

„Bumperkleven staat op nummer 1. Mensen ergeren zich ook aan fietsers die druk in de weer zijn met hun telefoon, en niet om zich heen kijken. Ook de agressiviteit op de weg wordt steeds erger.”

Wat merk je tijdens het filmen van die toegenomen agressie?

„Mensen reageren steeds ­heftiger bij een aanhouding. De scheldwoorden vliegen je om de oren. We krijgen vaak de vraag waarom politieagenten zo rustig blijven in dat soort situaties. Dat is protocol. Nederland wordt steeds voller en dat is ook te merken op de weg. Er is altijd wel ergens een file of een botsing, en omdat mensen steeds meer haast hebben, kunnen ze dat niet hebben. Dat is best een ­heftige ontwikkeling, die je overigens bij alle hulpdiensten terugziet.”

Vind je het altijd terecht als iemand een boete krijgt?

„Nee, niet altijd. Zo kan ik het bijvoorbeeld begrijpen als iemand keihard rijdt, omdat zijn kind in het ziekenhuis ligt. Maar iemand die met drank op achter het stuur zit, mag wat mij betreft hard worden aan­gepakt.” 

In de eerste seizoenen gaven jullie ‘de duim’ weg, als mensen verkeersborden goed lazen. Komt die rubriek ooit terug?

„De duim was een heel sterk merk. De rubriek is echt blijven hangen bij de mensen; we krijgen hier nog steeds elke week zeker twee mails over. Dus als het aan de fans ligt, komt de duim terug. Maar ik weet het nog niet.”

Het nieuwe seizoen Wegmisbruikers is vanaf zondag 24 april te zien om 20.30 uur op SBS 6.

 

Meer over