Interview met Anita Witzier over Dokters vs internet

25 juli 2017 11:45 | sterren | Door Televizier

© Stijn Ghijssen

Steeds meer mensen googlen aan welke kwaal ze kunnen lijden. Maar is het internet wel betrouwbaarder dan een huisarts? Dat gaan we beleven in een nieuw seizoen Dokters vs internet, met Anita Witzier.

Tekst: Jef Willemsen

Hoe voelt het om al zo snel een tweede seizoen te mogen maken?

“Geweldig natuurlijk, zeker als je weet dat Dokters vs internet eind vorig jaar begon als een opvullertje in de programmering. De NPO had zendtijd over rond de feestdagen en KRO-NCRV won de pitch met dit format. Het werd in de vooravond uit­gezonden en tot onze grote vreugde waren de reacties zo positief dat we het nu in de zomer op primetime mogen proberen. Ik vind het best ­spannend.”

Wat is er nieuw deze reeks?

“In hoofdlijnen is alles bij het oude gebleven: drie artsen en drie bekende Nederlanders moeten bij echte patiënten diagnoses zien te stellen. De artsen mogen alleen vragen stellen, terwijl de BN’ers online dokter Google mogen raadplegen. Wel heeft de finale een andere opzet. Vorig seizoen wonnen de artsen met gemak, ze hebben nu eenmaal meer ervaring en parate kennis. Om het wat eerlijker en spannender te maken, zijn de spelregels iets aangepast.”

Hoe komen jullie eigenlijk aan patiënten voor het programma?

“De redactie speurt internetfora af en benadert belangen­verenigingen. Het kost niet veel moeite om mensen bereid te vinden mee te doen. Vaak vinden ze het juist fijn dat er eindelijk aandacht wordt besteed aan de aandoening of ziekte waarmee ze soms al jaren kampen. Vorig seizoen hadden we bijvoorbeeld een meisje dat aan hypochondrie lijdt. Ik had er weleens van gehoord, maar wist niet dat ziektevrees daadwerkelijk een psychische stoornis is die mensen ernstig kan belemmeren in hun functioneren. Wat dat betreft ben ik blij dat Dokters vs internet als platform kan dienen.”

Is het werk van huisartsen makkelijker geworden dankzij internet?

“Volgens mij zijn patiënten wel mondiger geworden. In principe is er niets mis met zelf online uitzoeken wat je kunt hebben, mits je de juiste platforms raadpleegt en niet doorslaat. Niet ieder hoofdpijntje is een hersenvliesontsteking. Maar dat is wat het vak van huisarts ook zo ­lastig maakt, met of zonder internet. Ik geef het je te doen om op basis van vage klachten als ‘buikpijn’ of ‘duizeligheid’ een diagnose stellen. En dan hebben ze het in gemiddeld 75 procent van de gevallen nog bij het rechte eind ook.”

Wat is je het meest bij­gebleven?

“Hoe bijzonder ‘gewoon gezond’ is. We staan er niet zo bij stil, omdat gezond zijn als de norm wordt gezien. Tijdens de opnames heb ik mensen gesproken die soms al dertig jaar lang elke dag pijn hebben en desondanks met goede moed door blijven gaan. Het menselijk lichaam is zo complex en kwetsbaar dat je het eigenlijk niet voor lief mag nemen.”

Dokters vs internet, dinsdag 21.30 uur • NPO 1

Meer over