Interview met Daphne Koster over het WK voor vrouwen

Zaterdag begint in Canada het WK Voetbal voor vrouwen. De Oranje Leeuwinnen spelen ’s nachts hun eerste poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Voormalig aanvoerder Daphne Koster ­vertelt waarom we moeten kijken.

Jij bent niet geselecteerd. Hoe kijk jij straks naar dit WK?

„Eigenlijk op dezelfde manier als bij voorgaande WK’s: met het gevoel dat ik daar ook had willen staan. Maar helaas is dat niet de realiteit. Nu ik voor de NOS als analist aan de slag ga, ben ik er toch op een bepaalde manier bij betrokken. Dat vind ik hartstikke leuk.”

Het WK is Canada, wat betekent dat de wedstrijden’s nachts worden gespeeld. Waarom moeten we toch kijken?

„Omdat het de internationale top is; de 24 beste landen van de wereld gaan uitmaken wie op 5 juli die beker omhoog mag houden. De wedstrijden zijn van hoog niveau, zowel op technisch als op tactisch gebied. Doordat het tempo bij vrouwen iets lager ligt, is het spel goed te volgen. Bij de meeste teams is het veldspel heel verzorgd en wat spelbederf is er weinig theater, wat het voetbal ten goede komt.”

Wat zijn onze kansen?

„We zullen het moeilijk krijgen, ook omdat we nog nooit aan een WK hebben meegedaan. Wel denk ik dat we de poulefase doorkomen. Nederland staat 12de op de FIFA-ranking en onze tegenstanders – Nieuw-Zeeland, China en Canada – zitten daar dichtbij. Van de eerste twee moeten we kunnen winnen. Canada wordt lastig, omdat zij WK-ervaring hebben en thuis spelen – al kan dat ook een nadeel zijn. Hoe ver we daarna komen, is echt afhankelijk van welk land we dan treffen. De bondscoach heeft als doel gesteld om volgend jaar mee te doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dan zullen we in Canada bij de beste drie Europese landen moeten eindigen. Dat wordt een behoorlijke opgave.”

Wat is de kracht van dit Oranje?

„Het is echt een team en bovenal in balans; alle posities zijn goed vertegenwoordigd. Verder natuurlijk het goede veldspel; het van achteruit opbouwen met positiespel om uiteindelijk tot scoren te komen. En we hebben er sinds kort een fantastische spits bij, de nog maar 18-jarige Vivianne Miedema. Zij wordt gezien als een van de grootste talenten.”

Reageren