Interview met Filemon Wesselink over F•ck Me I'm Famous

In F•ck Me I’m Famous onderzoekt Filemon Wesselink het fenomeen roem en zijn relatie hiermee. Hij spreekt onder andere de BN’ers Matthijs van Nieuwkerk, Eva Jinek en Dave Roelvink.

Waar gaat het programma precies over?

„Je ziet nooit de andere kant van roem en dat vond ik interessant om te onderzoeken. Ik ben zelf natuurlijk al een tijdje bekend en ik had een vast contract. Dat werd ineens omgezet naar een freelancecontract. Toen kwam bij mij de vraag op wat dat voor me zou betekenen. Ben ik straks nog wel beroemd? En toen ging ik bedenken of ik gehecht aan roem ben of niet. Ik heb ook in de loop van de tijd heel veel jonge mensen bij BNN binnen zien komen en die heb ik ook wel echt zien veranderen door beroemdheid.”

In positieve of negatieve zin?

„Negatief. Er komt natuurlijk heel veel op je af en daar bescherm je je een beetje tegen. Zo word je geslotener en minder bereikbaar. Of mensen worden juist heel opgejaagd en druk. En minder zelfverzekerd, minder spontaan, niet te vergeten.”

Zijn beroemde mensen niet van nature extravert en spontaan?

„Ja, maar het hangt juist een beetje van het privéleven af. Heel veel mensen moeten iets van je en je vertrouwt types uit de tweede ring minder omdat ze contact met je maken vanwege je bekendheid en niet omdat je zo leuk bent. Daar word je natuurlijk wel een beetje argwanender van en dus tegelijkertijd minder spontaan. Ik heb in dit programma naar mijzelf gekeken en ik heb BN’ers zoals Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, Eva Jinek, Dave Roelvink en Arie Boomsma geïnterviewd. Met sommigen loop ik mee, anderen interview ik. Met Chef‘Special wilde ik ervaren hoe het is om op een podium te staan voor 60 000 mensen. Dat is overweldigend. Dan voel je meteen dat zoiets heel verslavend is. Ik begrijp echt dat een band als The Rolling Stones nooit met optreden wil stoppen. Het is een adrenalinekick waar je alleen maar meer van wil.”

Krijg jij ook een kick van roem?

„Nah, dat is echt op het podium. Ik herken het feit dat alle BN’ers er een dubbel gevoel bij hebben: aan de ene kant wil je graag in de schijnwerpers staan, je hebt er tenslotte voor gekozen om met je snufferd op de buis te komen maar aan de andere kant is het voor de meeste mensen ook een beetje onwennig. Mensen komen naar je toe op straat, gaan met je praten of staren alleen maar. Dat vindt bijna niemand prettig. Ze willen het wel, maar die kant niet.”

Delen veel bekende mensen die jij hebt gesproken jouw mening?

„Arie Boomsma was de uitzondering. Hij zoekt die roem juist op. Hij vindt het heerlijk om mensen aan te spreken en wil het liefst iedereen op straat knuffelen. En Matthijs van Nieuwkerk heeft zijn leven er wel op aangepast maar hij vindt weer dat je er niet over moet zeuren. Hij zegt dat het allemaal niet zo veel voorstelt, dat het een klein ongemak is. Dat merk je ook aan Nederlanders; je mag er niet over klagen maar als je dan doorvraagt blijkt het toch wel behoorlijk veel invloed te hebben op ieders leven.

Is het niet juist de omgeving die verandert in plaats van de BN’er?

„De omgeving heeft inderdaad weerslag op je innerlijk. Dat kan niet anders.

Als iedereen aardig doet en ja knikt om je heen, dan word je ook heel erg kritiekloos naar jezelf.”

Heb jij hier zelf ook last van?

„Ik heb wel eens kortaf tegen mensen gedaan, dat ik achteraf dacht ‘Jezus wat kut, waarom doe ik dat nou?’ Je hebt mensen met ja-knikkers om zich heen en je hebt mensen die juist naar mensen toe trekken die niet alleen maar ja zeggen, dat ben ik meer. Al die ja-knikkers vertrouw ik niet. Je weet niet of het eerlijk is. Je bent argwanender als je bekend bent en je zoekt naar eerlijkheid. Dat geldt voor mij.”

Wat vind jij het grootste voordeel van beroemd zijn?

„Dat ik een heel avontuurlijk leven leid. Ik ontmoet heel veel mensen en kom op bijzondere plekken. Ik maak bijzondere reizen. Beslist geen kantoorbaan. Ik krijg heel veel mogelijkheden om bijvoorbeeld boeken of columns te schrijven. Er zijn zat dingen om te doen.”

Wat is de belangrijkste conclusie van je zoektocht?

„Ik zit er nog midden in dus ik ben benieuwd wat nu eigenlijk de conclusie gaat worden. De belangrijkste vraag is óf ik wel beroemd wil zijn. En zo ja: in hoeverre ben ik erdoor veranderd en hoe moet ik daar mee omgaan? De roem heeft weerslag op mijn gezin en op mijn vrienden. Ik ben natuurlijk weinig thuis. Is dat het wel allemaal waard?”

F•ck Me I’m Famous is iedere donderdag om 21,05 uur te zien op NPO 3 

Reageren