Interview met Jaap Jongbloed over Opgelicht?!

23 augustus 2016 10:39 | sterren | Door Televizier

© Nico Kroon/AVROTROS

Zestien jaar lang was Antoinette Hertsenberg het gezicht van Opgelicht?! Wegens drukte draagt ze het stokje over aan Jaap Jongbloed.

Nadat Vermist in 2014 van de buis verdween, leek het er even op dat je alleen Het mooiste meisje van de klas zou maken voor Avrotros. Maar al gauw werd je gevraagd als gastpresentator voor EenVandaag en Opsporing verzocht. Bevalt dat?
“Ik word op mijn wenken bediend: dit is een heel mooie mix van programma’s die ook nog eens aansluiten op zaken waarin ik altijd al was geïnteresseerd. EenVandaag draait om actualiteiten en achtergronden, net als vroeger Tros aktua. Opsporing verzocht heeft raakvlakken met Crimetime en Deadline. Ik vind het ook leuk om lange interviewportretten te maken en dat kan bij Het mooiste meisje. De puzzelstukjes vallen wonderwel in elkaar. En daar komt nu Opgelicht?! bij, dat dit seizoen echt de hoofdmoot van mijn televisiewerk moet worden.”

Je bent gevraagd om Antoinette Hertsenberg op te volgen, die Opgelicht?! niet kon combineren met Radar en het nieuwe Zorg.nu. Heb je lang moeten nadenken?
“Nee, het voelde als een ­logische keuze. Ik ken de makers - de redactie deelde een verdieping met Vermist - en ik heb in het verleden een tijdje de voice-overs verzorgd. Daar komt bij dat ik graag tv maak die iets bijdraagt, daar valt Opgelicht?! zeker onder.”

Verandert het programma onder jouw leiding?
“Weinig. We nemen in de studio wel meer tijd voor gesprekken met slachtoffers van oplichters. Zorgen dat gedupeerden uitgebreid hun verhaal kunnen doen is voor mij een van de belangrijkste elementen van het programma. Dat maakt de misdaad minder anoniem: je ziet als kijker thuis dat het iedereen kan overkomen, ook jou. Wel nieuw zijn de vijf specials die we eind november uitzenden over alle vormen van ­cyberoplichting en wat je eraan kunt doen. Oplichters vinden namelijk steeds slimmere manieren om via internet mensen te bedriegen.”

Wat zou je nog willen veranderen?
“Ik zou de confrontaties met de verborgen camera een stuk minder vrijblijvend willen maken. We kunnen als programmamakers natuurlijk niemand aanhouden, en dat geeft een heel onvoldaan gevoel. We werken daarom steeds nauwer samen met politie en justitie. Oplichting is vaak lastig strafrechtelijk te bewijzen, maar onze opnames helpen wel. Er worden steeds meer aanhoudingen verricht op basis van onze uitzendingen. Daardoor dient het programma echt een maatschappelijk nut.”

Opgelicht?! Consumentenprogramma dinsdag 21.25 ● NPO 1

Meer over