Interview met Jetske van den Elsen over De Rijdende Rechter Wordt Vervolgd

17 mei 2016 12:48 | sterren | Door Televizier

© Rogier Veldman / NCRV

In De rijdende rechter wordt vervolgd gaat Jetske van den Elsen langs bij oud-deelnemers om te zien of ze het vonnis van meester John Reid hebben opgevolgd.


Hoe beviel het eerste seizoen met de nieuwe rechter?

„Goed! Het was natuurlijk een hele verandering toen meester Visser bekendmaakte dat hij naar SBS 6 ging. Maar in John Reid hebben we een meer dan waardige opvolger gevonden.
Hij is een totaal andere persoon, maar het programma scoort nog altijd goed. Dat toont de kracht van de formule aan, wat mij betreft. De rijdende rechter draait in de eerste plaats om het verhaal van de mensen die hulp nodig hebben. En zij willen graag duidelijkheid van een rechter. Het is natuurlijk belangrijk dat die persoon vriendelijk en benaderbaar is, maar het gaat er vooral om dat we een juridische oplossing vinden voor hun probleem.”

Heb je nog overwogen om mr. Frank Visser te volgen naar SBS?

„Nee, geen moment. Ik heb het reuze naar mijn zin bij KRO-NCRV en de programma’s die ik maak. Daar komt bij dat ik het een uitdaging vond om met de rest van het team De rijdende rechter een doorstart te geven. De zoektocht naar een geschikte opvolger gaf iedereen nieuwe energie. Ik moet wel zeggen dat ik Mr. Frank Visser doet uitspraak nog niet heb gezien. Niet uit kwade wil, we hebben zeker geen ruzie, maar ik ben altijd weg op maandagavond. Het is er nog niet van gekomen, maar ik ga er zeker nog eens voor zitten. Naar ik heb begrepen, scoort hij voor SBS-begrippen prima.”

Heb je als oudgediende de nieuwe Rijdende rechter nog adviezen gegeven?

„Toen duidelijk werd dat John Reid het ging doen, hebben we samen een drankje gedaan. Er was al gauw een klik, want John is gewoon een heel leuke man. Het belangrijkste wat we toen hebben besproken, is dat hij vooral zichzelf moet zijn. Ik vind het knap hoe snel hij zich het tv-vak eigen heeft gemaakt en op camera heel naturel overkomt. Ik zie hem natuurlijk alleen maar bij de zitting, als hij uitspraak doet, maar van alle deelnemers hoor ik uitsluitend positieve dingen over hem.” 

De rijdende rechter is soms best confronterend, waarom doen mensen toch mee?

„Zaken kunnen inderdaad behoorlijk hoog oplopen, alleen daarom vind ik het al heel dapper dat iemand meedoet. Je deelt toch heel persoonlijke zaken met de rest van Nederland. Maar de belangrijkste reden dat mensen besluiten ons erbij te betrekken, is dat ze de voortdurende strijd zat zijn. Ze komen er samen niet meer uit, dus proberen ze het op deze wijze.”

Maar moet een rechter echt zijn tijd besteden aan overhangende takken?

„Die takken zijn vaak maar een symptoom van een veel groter probleem. Op het oog lijkt het misschien piet­luttig, maar dan vergeet je dat er een diepe, emotionele laag onder die conflicten zit. Een burenruzie ontstaat niet zomaar. Dat is een geleidelijk proces van maanden, zo niet jaren. Mensen voelen zich op den duur niet gehoord of gerespecteerd en dat zorgt voor veel opgekropte woede en frustratie. Dan kan een simpele schutting of een boom de druppel zijn.”

Houden mensen zich altijd aan het vonnis?

„Dat gaan we dus onderzoeken in De rijdende rechter wordt vervolgd. Alle betrokken partijen tekenen vooraf een bindende overeenkomst, waarin ze aan­geven zich neer te leggen bij de uitspraak van meester Reid. Als het vonnis bekend is, krijgen ze een bepaalde tijd, meestal
een maand, om de boel aan te pakken. Er gebeurt dus altijd iets, maar het lost uiteraard niet alle problemen op.”
 

Wat blijft er liggen dan?

„De uitspraak neemt niet al het oud zeer tussen de betrokkenen weg. We bieden daar wel begeleiding in, maar uiteindelijk is het aan de mensen zelf. Soms maken ze een nieuwe start omdat de lucht geklaard is en iedereen zich gehoord en gezien voelt. Maar soms is de onderlinge verhouding zo verstoord, dat er verder geen contact meer is tussen de partijen. Jammer, maar dat biedt wel duidelijkheid en zorgt voor berusting. Als meester Reid ‘Dit is mijn uitspraak en zo zit het’ heeft gezegd, weet iedereen waar-ie aan toe is.”

De rijdende rechter wordt vervolgd is dinsdag 17 mei om 22.20 uur te zien op NPO 1

Meer over