Interview met Katja Schuurman over Alles Voor Je Kind

In het nieuwe programma Alles Voor Je Kind volgt Katja Schuurman een jaar lang acht jonge talenten en hun ouders die alles in het werk stellen om de droom van hun kroost te laten uitkomen.

Waar ligt het accent meer op: de ouders of de kinderen?

„Het accent In Alles Voor Je Kind ligt meer bij de ouders, maar het gaat om het hele plaatje. Ik laat zien wat ze doen en laten om de droom van hun kind te realiseren. Voor de ouders geldt in de meeste gevallen dat ze er krom voor moeten liggen en er veel tijd in moeten steken, dat ze offers moeten brengen. Wat betekent dat voor de rest van het gezin? De andere kinderen zijn er soms de dupe van. Ze krijgen minder aandacht en er is bijvoorbeeld geen geld voor vakanties. Dat zijn dus niet alleen vrolijke verhalen. En het gaat natuurlijk ook over het getalenteerde kind zelf. Wat heeft die er allemaal voor over om de top te bereiken in de sport of de muziek?”

Willen de ouders vooral hun kind steunen of komt er ook weleens compensatiedrang bij kijken of de hoop op financieel gewin?

„In de meeste gevallen hebben de ouders geen ander belang voor ogen dan dat van hun kind. Maar bijvoorbeeld bij het Russische pianotalent Rangel merk je dat zijn moeder ook wil dat hij slaagt omdat het haar niet is gelukt om concertpianiste te worden. Geld is volgens mij nooit het motief. In aflevering 1 volg ik kunstschaatsster Janne. Ze wil Nederlands kampioene worden. Kunstschaatsen is een sport waarmee je op dit niveau niet rijk kunt worden. Maar haar ouders steken wel al hun geld in haar carrière. Het kost veel meer dan het oplevert. Hetzelfde geldt voor de kitesurfster, de snowboardster en de drie balletzusjes die in andere afleveringen zitten.”

Wat is precies jouw rol in Alles voor je kind? Observeer je alleen of volg je de gezinnen kritisch?

„Beide. Het is reality, ik beleef het mee. Als het talent op reis gaat en traint, ben ik er gewoon bij. Maar ik blijf de presentator. Het is hun leven waar ik naar kijk, ik stel kritische vragen als het nodig is en doe interviews.  Het is een programma van de  KRO-NCRV, maar ik presenteer het niet anders dan ik bij BNN of Net 5 heb gedaan. Dat maakt geen verschil. Ik ben wie ik ben. Ik ga me niet afvragen of ik
het wel KRO-NCRV-achtig genoeg doe. Ik doe het op mijn manier. Dat betekent: betrokken, enthousiast, nieuwsgierig, open. Ik ga er
niet met een oordeel in zitten.”

Hoe ver zou je gaan voor je eigen  kind, als ze een bijzonder talent blijkt te hebben?

„Ik zou haar in alles willen ­steunen en stimuleren. Maar ik zou er zelf niet alles voor aan de kant zetten. Voor sommige mensen is het een invulling die hun leven verrijkt. Maar ik  vind mijn eigen leven ook onwijs leuk. Ik zou het proberen te combineren. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Maar het is wel heel erg vooruit­lopen op de zaken. Mijn dochter Sammie is pas vijf. ­Ze kan leuk door de kamer dansen, maar ik heb nog geen grote talenten bij haar ontdekt.”

Alles Voor Je Kind 21.30 • NPO 1

Meer over:

Reageren