Interview met Peter van der Vorst over RTL Late Night

Peter van der Vorst presenteert vanaf deze week een maand lang RTL Late night. Hij is van plan zijn eigen koers te varen, al verandert er weinig aan de succesformule van de show.

„Eerlijk is eerlijk, ik zag mezelf niet als talkshowhost, ik ben in de eerste plaats programmamaker”, geeft Peter van der Vorst toe. Toch is hij geen groentje op dat gebied. Zijn tv-carrière begon op zestienjarige leeftijd zelfs met een eigen praatprogramma bij een ziekenomroep. En in 2005 presenteerde hij de personalityshow Pulse, al denkt hij daar liever niet aan terug: „Pulse scoorde best aardig, maar ik had er destijds weinig plezier in. Eigenlijk was ik er nog te jong voor, te onervaren en vooral te eigenwijs. Ik wilde het per se live en in een studio doen, terwijl ik gewend was op locatie te draaien, bij de mensen thuis, zoals ik dat nu nog doe bij Van der Vorst ziet sterren. Daar heb ik me echt op verkeken. Maar ik was ambitieus en dacht: zo’n kans krijg ik misschien nooit meer! Inmiddels weet ik wel beter. Een goede talkshowhost heeft juist flink wat levenservaring nodig zodat hij of zij over van alles kan meepraten. Ook is een zeker ego noodzakelijk; je moet voldoende zelfvertrouwen uitstralen om zo’n show te kunnen dragen. Ik denk dat ik daarin wel ben gegroeid. Humberto doet dat trouwens moeiteloos, Late night past hem als een handschoen.”

RTL Boulevard

Na vijftien jaar achter de desk bij RTL Boulevard kent Peter alle ins en outs van live televisie. Hij is dus absoluut niet zenuwachtig: „Nou ja, de eerste keer op de bok was het natuurlijk best wel spannend. Maar inmiddels heb ik het zeven keer gedaan en het went snel. Het belangrijkste is om een goed dagritme te vinden. Toen ik laatst vier dagen achter elkaar inviel, was ik op vrijdag behoorlijk afgemat, maar dat kwam omdat ik overdag ook nog aan drie andere programma’s werkte. In juli is het rustiger en kan ik me meer focussen op Late night. Op sommige vlakken is het zelfs makkelijker dan Boulevard, waar ik geregeld aanschuif als entertainmentdeskundige. Voor een gemiddelde Boulevard-aflevering moet je, zonder autocue, de feiten paraat hebben over 20 totaal verschillende onderwerpen én er iets zinnigs van vinden. Late night behandelt er vier of vijf in een heel uur.”

Op mijn manier

Peter is niet van plan de show radicaal aan te passen. „Ik ga het op mijn manier doen, maar RTL Late night is en blijft het huis van Humberto. En ik kan je verzekeren: dat is een mooi huis om in te wonen. Misschien dat ik wat stoelen verschuif of nieuwe gordijntjes ophang, haha. Ik heb wel gesprekken gevoerd met de redactie over mogelijke onderwerpen. Ze gingen er bijvoorbeeld vanuit dat ik minder met sport heb. Dat is niet waar, integendeel: ik vind het juist fascinerend om te praten met topsporters.”

Onpartijdigheid

Toch is Peter zich bewust van de beperkingen van zijn nieuwe rol: „Een van mijn favoriete talkshowpresentatoren is Piers Morgan, een Britse tv-journalist met een heel uitgesproken mening, waarin hij af en toe een beetje doorslaat. In 2012 hakte hij maandenlang in op de absurde Amerikaanse wapenwetten, net zo lang tot CNN hem ontsloeg. Je moet als presentator ook niet gaan preken, maar ik heb ook heel duidelijke standpunten over dingen. Toch vereist mijn rol bij RTL Late night een zekere onpartijdigheid. Dat gaat nog lastig worden, gelukkig ben ik van huis uit een vrij dienende presentator. Het gaat niet om mij, ook niet bij Van der Vorst ziet sterren, wat de ­programmanaam ook ­suggereert.”

Een geslaagde RTL Late night

Maar dat is niet de enige uit­daging voor Peter: „Ook blijft het een kunst om alle gasten bij het gesprek te betrekken. In een ideale situatie reageren mensen op elkaar. Dat zorgt voor reuring aan tafel en is veel leuker dan één-op-één interviews. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, dus daar moet ik de balans in zien te vinden. Een geslaagde RTL Late night bevat wat mij betreft altijd een human-interest onderwerp, een actueel maatschappelijk thema en een entertainment item. Die mix is de kracht van de show, maar je bent ook afhankelijk van het aanbod. Het helpt dat we deze zomer de enige talkshow op tv zijn, waardoor je minder hoeft te vechten om gasten. Maar halverwege juli gaat wel de hele Randstad op vakantie, dus het is afwachten of je de juiste mensen weet te strikken. We gaan het zien!”

RTL Late night elke werkdag 22.30 • RTL 4

Reageren