Interview met Revolution-ster Billy Burke over ‘de perfecte rol’

In de science-fiction serie Revolution moet de mensheid overleven in een wereld waar vijftien jaar geleden plotseling de electriciteit voorgoed is uitgevallen.

In deze post-apocalyptische wereld speelt Billy Burke voormalig militair Miles Matheson. Samen met zijn familieleden vecht Miles tegen de machtige Sebastian Monroe, die zichzelf heeft benoemd tot president van de Monroe Republiek.

Monroe's belangrijkste doel is de zoektocht naar een USB stick waar mogelijk op staat wat er vijftien jaar geleden is gebeurd en hoe de elektriciteit hersteld kan worden. Laat die USB stick nu net in handen zijn van Miles Matheson en zijn familie…

Billy Burke

Het grote publiek kent Billy Burke als Charlie in Twilight en tv-kijkers zullen hem ongetwijfeld herkennen uit Rizzoli & Isles. Met de vertolking van ex-militair Miles is de acteur aan een totaal nieuwe uitdaging begonnen. Tijd voor een interview met de Revolution-ster.

Wat vind je het leukste aan je rol als Miles?

"Eigenlijk vind ik alles geweldig, het is de perfecte rol voor mij. Het kwam precies op het juist moment in mijn leven. Was ik nog een kind geweest en had ik televisie gekeken dan zou ik bij deze rol hebben gezegd: Dat wil ik later doen als ik groot ben."

Waarom kwam deze rol precies op het goede moment?

"Ten eerste moet ik zeggen dat ik de afgelopen 21 jaar veel geluk heb gehad in het krijgen van acteerklussen. Natuurlijk zijn niet alle rollen fantastisch geweest. Maar er zijn nu eenmaal tijden dat we werk doen waar we eigenlijk niet heel blij mee zijn, maar wat gewoon gedaan moet worden. Op het moment dat ik deze rol kreeg aangeboden had ik net in Twilight gespeeld en dat opende vele deuren voor mij. Maar het gevaar was ook dat ik voor altijd aan het karakter dat ik toen speelde vast zou zitten. Dus toen Revolution kwam was het zo’n geweldige kans om iets heel anders te doen."

Miles is een voormalige militair. Moest je daarvoor trainen?

"Oh zeker! Ik heb enorm veel tijd doorgebracht op de legeropleiding… (lacht). Eigenlijk was ik best wel verrast dat ze überhaupt interesse in mij hadden voor deze rol.  Ik heb in mijn acteercarrière ongeveer 400 agenten gespeeld, maar nog nooit een militair. De film business vond het gewoon niet geloofwaardig op de een of andere manier. Dus dat was wel een overwinning voor mij!"

Wat waren je favoriete momenten uit het eerste seizoen?

"Een van de leukste dingen om te doen was het spelen met David Lyons. De interactie tussen Miles en Monroe is geweldig, niet alleen omdat we onze rollen fantastisch vinden maar ook omdat we dezelfde stijl hebben in hoe we dingen benaderen. David en ik begrijpen elkaar gewoon automatisch. Ook het spelen met Giancarlo (Tom Neville) was leuk. Zijn stijl is anders dan de mijne, maar hij acteert zo ontzettend goed en naturel, heel bijzonder."

Klopt het dat je eerst een andere rol zou spelen in de serie?

"Dat klopt, eigenlijk was ik gecast als Sebastian Monroe."

Waarom heb je uiteindelijk toch de rol van Miles gekregen?

"David kwam auditie doen (die nu dus Monroe speelt) en hij vond zichzelf beter! (Lacht). Nee, eigenlijk weet ik niet waarom het zo gegaan is. Toen de makers mij benaderden voor de serie hadden ze eigenlijk Monroe in gedachten en daar was ik ook voor gecast. Er werd een scène gefilmd waarin ik Miles speelde en toen was daar schijnbaar opeens de ‘klik’. De producers waren constant op zoek naar iemand die Miles kon spelen en ik denk dat ze opeens beseften dat ik de juiste man was."

Reageren