Interview: Mirella van Markus over Wij Willen Ook Een Kind

In de documentaire Wij Willen Ook Een Kind onderzoekt presentatrice Mirella van Markus (37) de ideale manier om een kind te krijgen met haar vriendin Claudia.

Zijn er anno 2014 in Nederland nog steeds landgenoten die iets hebben tegen homoseksuele stellen met kinderen?

‘’Er zijn nog steeds heel veel mensen die het afkeuren, vaak vanwege een geloofsovertuiging. Ik denk omdat ze angst voor het onbekende hebben. Met deze film hoop ik mensen wat meer open minded te maken. Als je ziet dat een kind liefdevol opgroeit in een homo-of lesbogezin, kun je niet anders concluderen dan dat dat óók goed is.” 

Om zwanger te worden, maken jullie gebruik van donor Hans, een bekende.

‘’Wij hebben bewust voor een bekende donor gekozen, zodat we eerlijk tegen ons kind kunnen zeggen: dit is jouw vader. De drang om te weten waar je vandaan komt, is vaak zo sterk. Mijn vertrekpunt was: ik wil Hans zo ver mogelijk buiten de deur houden. Wij zijn de  moeders en wij bepalen hoe we ons kind opvoeden. Die gedachte komt natuurlijk voort uit onzekerheid en angst. Wat als hij ook gevoelens voor ons kind krijgt en het gaat opeisen?” 

Bovendien ben jij niet de biologische moeder van jullie dochter Sammie Julie.

‘’Claudia heeft altijd een sterke moederwens gehad. Ik wilde wel een gezin maar dacht eerder aan adoptie of pleegzorg. Het lag dus voor de hand dat zij het kind zou dragen. Tegelijkertijd vroeg ik mezelf af: zou ik, net als Claudia en Hans, die biologische band voelen?” 

Het duurde nog wel even voordat jullie zwanger werden.

‘’Omdat het maar niet lukte, gingen we met Hans een heel traject door. Dat zorgde ervoor dat ons vertrouwen in hem groeide. We ontmoetten ook het lesbische stel Anne en Caroline en hun zoontje Joris. De donorvader heeft een gezin, maar het jongetje logeert er regelmatig. De twee families gaan zelfs met elkaar op stap. Toen ik zag hoe dol Joris op zijn vader is, dacht ik: wie ben ik om dat ons kind te onthouden? In feite heb ik mezelf op een tweede plan gezet.”

Op 15 december 2013 werd na een lang proces Sammie Julie geboren. Hoe gaat het nu?

‘’Hoe zwaar het vooraf was, zo makkelijk is het nu. Ze is een ontzettend vrolijk, lief en pittig meisje. Al vanaf het eerste moment voelde ik het intense verlangen om bij Sammie te zijn. Dat oermoedergevoel had ik dus ook! En Hans heeft ons het grootste cadeau gegeven dat je kunt bedenken.”

Meer over:

Reageren