Interview: Monique van de Ven over tweede reeks van Dokter Deen

Fans wachten al een jaar op de avonturen van ‘Dokter Deen’. Actrice Monique van de Ven weet waarom: ‘Men wil een veilig plekje.’

Het door Edwin de Vries geschreven Dokter Deen was een ongekend succes voor Omroep Max. De serie rond een huisarts en haar gezin op Vlieland sprak duidelijk tot de verbeelding; naar de laatste aflevering keken zelfs 2,3 miljoen mensen. Nu is er een nieuwe reeks met Monique van de Ven die als dokter Deen dit tweede seizoen moeilijke tijden tegemoet gaat.

Had je er rekening mee gehouden dat Dokter Deen zo’n knaller zou worden?

„Nee, maar daar moet je je  ook helemaal niet mee bezig houden. Je moet lekker spelen. Edwin en ik hoopten op een miljoen kijkers. Dat was al meer dan lekker geweest. 2,3 miljoen is bizar. Heerlijk!”

Waarom zitten er zo veel mensen aan de buis gekluisterd?

„Omdat dit een veilige, lekkere, warme serie is over iemand die voor je zorgt, en daar hebben mensen een enorme behoefte aan. De persoonlijke benadering van Maria, hoe ze met mensen omgaat, met patiënten, haar kinderen en haar demente moeder. Ik denk dat we allemaal wel een Maria Deen zouden willen zijn of in onze buurt ­willen hebben. Mensen willen allemaal een veilig plekje.

Kun je al een tipje van de sluier oplichten van dit nieuwe seizoen?

„De kinderen gaan uit huis, iedereen gaat weg en Maria raakt in een crisis. Ze gaat op zoek naar zichzelf en moet ­graven in haar verleden. Waarom heeft haar vader haar ­weggegeven op haar vijfde? Waarom werd ze geadopteerd? De verlatingsangst zit er heel diep in bij haar. Ze zorgt voor iedereen, maar wie zorgt er voor Maria? Daar gaat het in deze nieuwe tien afleveringen over.

Kon je nog uit eigen ervaring ­putten bij de crisis van Maria?

„Wat het legenestsyndroom betreft zeker. Dat hebben Edwin en ik zelf anderhalf jaar geleden meegemaakt toen onze zoon uit huis ging. Dat is voor ouders, maar met name voor moeders heel heftig. Op Vlieland gaan de kinderen zelfs al het huis uit als ze naar de middelbare school gaan. Gruwelijk.”

Vinden de Vlielanders het ook nog steeds leuk dat jullie er zijn?

„Zeker, ze doen allemaal mee en werken er hard aan, het is fantastisch. Voor Vlieland is het ook geweldig dat de serie zo’n succes is. Er komen bootladingen fans op het eiland zodra ze horen dat er opnames zijn. Er zijn Dokter Deen-rondleidingen, Dokter Deen-arrangementen,  er is Dokter Deen-koffie, zo grappig.”

Dit jaar doet er een hele sloot nieuwe acteurs mee, waarom?

„Nieuw bloed is altijd goed voor een serie. En er komen zulke leuke acteurs bij. Hans Croiset bijvoorbeeld, die gaat veel ­spelen met Pleuni Touw. ­Sophie van Winden is te gek en speelt een prachtige rol. En Oren Schrijver natuurlijk: het wordt smullen. We worden zelfs gebeld door acteurs die willen meedoen.”

Meer over: