Interview: Mr. Frank Visser over De Rijdende Rechter

Mr. Frank Visser begint aan een nieuwe seizoen van het populaire De Rijdende Rechter. En er is heel wat veranderd in het nieuwe seizoen. 

Dinsdag begint het nieuwe seizoen van De Rijdende Rechter. Vier vragen aan mr. Frank Visser.

Zien we dit seizoen nieuwe ­dingen in De Rijdende Rechter?

"We doen meer huurzaken: ruzie tussen huisbaas en huurder. Dat is voor veel mensen herkenbaar. Zaken over flats en appartementen komen ook meer voor. Niet alleen qua onderhoud, maar ook juridisch: dat het niet duidelijk is wat precies van wie is, en wie wat moet betalen. Het panel keert niet terug in het nieuwe seizoen en we hebben ook de hele opstelling veranderd. We zijn weg uit die moderne studio en zitten nu in Slot Zeist. Dat heeft een hele andere ambiance. Ik zit ook niet meer achter een tafel, maar ik sta. Het programma heeft een heel nieuw jasje.” 

U maakt dit programma al ­twintig jaar. Zijn de ruzies in die tijd veranderd?

"In essentie niet. Al bij de oude Romeinen kwamen burenruzies voor over erfafscheidingen en stankoverlast. Ik weet niet of we een korter lontje hebben dan vroeger. Ook toen werd er ook heel wat af geruzied hoor, vergis je niet, maar dat kwam niet voor de rechter. Ze vochten het uit op straat en daardoor blijf het niet door etteren. De beschaving heeft, wat dat betreft, ook zijn nadelen.”

Hebt u tips om een burenruzie snel op te lossen?

"Het allerbelangrijkste is natuurlijk: ikke, ikke, ikke. Dat is iets van deze tijd, dat mensen te veel vanuit zichzelf kijken en geen rekening willen houden met anderen. Als de buurman lastig is, probeer je dan eens in hem te verplaatsen. Waarom zou hij dat doen? Ga vervolgens bij jezelf te rade of je zelf misschien ook irritant bezig bent. Dat is vaak het geval. En voor de rest: niet onmiddellijk gaan roepen als er iets is wat je niet zint. Slaap er eerst een nachtje over.” 

Waarom maken commerciële zenders, denkt u, nog geen programma als De ­Rijdende Rechter? 

"Er zijn wel ­programma’s geweest, maar daarin worden de ruzies uitgemolken en dan wordt het plat. En hoewel er soms heftige dingen gebeuren, is De Rijdende Rechter nooit een plat programma geweest. En dat gaat het ook niet worden.”

De Rijdende Rechter is elke dinsdag te zien om 22.20 uur op NPO 1.

Lees ook: Presentatrice Jetske van den Elsen is wel eens bang geweest in de Rijdende Rechter-studio.

Reageren