Interview: Nadja Hüpscher over GTST

26 April 2016 16:14 | sterren | Door Televizier

© Marcel van Driel/RTL

Nadja Hüpscher (43) is sinds kort weer te zien in GTST als de spijkerharde zakenvrouw Elise Kil, de nagel aan de doodskist van Bing Mauricius.


Wat is er toch met Elise? Waarom doet ze toch zo achterbaks en zit ze te stoken in een goed huwelijk? 

„Elise is een alleenstaande vrouw die wanhopig op zoek is naar liefde. Ze heeft stil verdriet om haar overleden man met wie ze Vindie heeft opgezet, een succesvol internetbedrijf dat is overgenomen door Sanders Inc. Daarom doet ze zo, uit frustratie. Ze is nogal eenzaam en heeft niet zo veel te verliezen.”

Heeft ze een zwakke plek?

„Dat verdriet om de dood van haar man, daar kun je haar raken. Ze probeert het wel te verbergen, maar sommige bewoners van Meerdijk weten van haar verleden en kunnen dat tegen haar gebruiken.”

Wat heeft Elise nog in petto?

„Ze was na de deal met Bing Mauricius, die voor Sanders Inc. de onderhandelingen voerde, even van het toneel verdwenen. Maar ze duikt ineens weer op met een vooropgezet plan om iets of iemand kapot te maken. Ze wil wraak, omdat haar plan om Bing in bed te krijgen niet is gelukt. Het wordt heel spannend gemaakt. Er is nog genoeg te doen voor Elise. Alles wat heel is, kan kapot.”

Hoe zet je zo’n keiharde zakenvrouw goed neer?

„Ze moet een beetje stijfjes zijn en zakelijk doen. Het komt erop neer dat ze een stuk strakker is dan ik zelf ben. Ik moet me concentreren om niet rommelig over te komen. Ik ben meer van het improviseren, dat ligt meer in mijn aard. Elise heeft maar één doel. Ze jaagt in elke scène dat ene doel na en daar gaat ze recht op af.” 

Moet je erg tegen jezelf in gaan om haar te spelen? 

„Ik ben veel beweeglijker en niet zo rechtlijnig. In plaats van recht op mijn doel af te gaan, sla ik allerlei zijweggetjes in. Overal waar ik ga en sta, wil ik praten over allerlei dingen en ik wil met van alles en nog wat bezig zijn. De rol van Elise staat dus ver van me af. Maar mijn opdracht is duidelijk: ik moet ervoor zorgen dat een van de hoofdpersonages problemen krijgt in zijn relatie. Dat kan ik goed spelen, daar ben ik actrice voor. Ik hoefde er geen diepgravend onderzoek voor te verrichten en ik hoef mezelf er geen geweld voor aan te doen.”

Was het een droom van je om ooit in GTST te acteren?

„Dat niet, maar nu het gebeurt, vind ik het wel leuk om daar even in mee te draaien. Het is nu een leuke baan. Zo gaat het mijn hele carrière al: een paar maanden hecht samenwerken met een groepje en dan vertrek ik weer. Ik houd van afwisseling, dat is de story of my life. Ik werk vaak aan kortlopende projecten, en doe dat altijd met heel veel liefde. En alles wat ik meemaak, kan ik gebruiken. De ervaringen die ik bij GTST opdoe, komen in mijn stukken vast weer ergens terug. Je wilt mooie rollen spelen, maar die zijn er niet altijd. Het is dan een bevrijdende gedachte dat je ze zelf kunt maken. Dat je zelf verhalen kunt bedenken of door iemand kunt laten ontwikkelen.” 

Sta je deze zomer, net als vorig jaar, op de Parade met een eigen voor­stelling?

„Niet op de Parade, wel in een toneelstuk: het vervolg op Ouwe Pinda’s, samen met Bodil de la Parra. Het gaat over onze Indische roots. Verder had ik pas een ­gastrol in Mouna’s Keuken als een excentrieke, wanhopige vrouw die voor een blind date wordt gekoppeld aan een man. Een alleenstaande veertiger op zoek naar liefde. Net als Elise in GTST. In Levenslied speelde ik ook al zo’n losgeslagen vrouw die liefde tekortkomt.”

Waarom krijg je de laatste jaren van zulke rollen?

„Ja, er zit duidelijk een lijn in. Terwijl ik helemaal niet eenzaam en wanhopig ben. Eerder het tegendeel: ik ben gelukkig getrouwd, we hebben twee lieve kinderen. Het komt door mijn hoofd of mijn uitstraling. In de nieuwe serie Brussel speel ik de lesbische vriendin van een getrouwde vrouw. Daar breng ik weer een ander gezin in moeilijkheden. Dat staat haaks op de persoon die ik in werkelijkheid ben, maar kennelijk kan ik zo’n personage geloofwaardig neerzetten. En ik zal wel in die fase van mijn carrière zitten.” 

Goede tijden, Slechte Tijden ma t/m vr 20.00 • RTL 4


Meer over