Interview: Naomi van As over het WK Hockey

1 juni 2014 15:00 | sterren | Door Televizier

Deze week begint het WK hockey in Den Haag. Voor Naomi van As, topspeler en presentatrice van Zappsport, een droom die uitkomt. Toch was het lange tijd onzeker of ze het WK wel zou halen.

‘’Het gebeurde op 11 mei 2013, in een wedstrijd tegen Den Bosch. Ik maakte een verkeerde draai en voor ik het door had, lag ik op de grond. Ik had niet eens pijn, maar wist dat het helemaal fout zat. Zoiets voel je gewoon. In die paar seconden schoot alles door m’n hoofd, dus ook: oh nee, het WK!” 

Maanden uit de roulatie

De voorste kruisbanden van haar rechterknie bleken afgescheurd. Het was meteen duidelijk dat Naomi maanden uit de roulatie zou zijn. ‘’Maar ik heb nooit gedacht: dit kan weleens het einde van m’n carrière zijn. Daarvoor ken ik genoeg spelers die hetzelfde meemaakten en terugkeerden op topniveau. Waar ik wel moeite mee had, was dat ik pas na een maand geopereerd kon worden. M’n knie was door het incident zo opgezwollen dat de artsen nog niets konden doen. Die weken voelden als een eeuwigheid.” 

We zijn erbij

‘’Na de operatie moest ik opnieuw leren lopen. Toen ik weer mocht trainen, was alle kracht die ik ooit had opgebouwd verdwenen. Ik moest opnieuw beginnen. ” Tijdens de lange revalidatieperiode was de gedachte aan het WK in Den Haag een grote motivatiebron. ‘’Ik was  vastberaden om erbij te zijn: het wereldkampioenschap hockey in míjn stad en ik kan niet spelen? Dacht ’t niet!  Die gedachte stimuleerde me m’n oefeningen te doen, zelfs op dagen dat ik eigenlijk geen zin had.” 

Te gek

Naomi’s inzet werd beloond. Op 7 mei vertelde bondscoach Max Caldas dat Naomi bij de selectie zat. ‘’Dat was te gek, ik heb de meiden echt gemist. Ik ben tijdens m’n revalidatie wel bij trainingen geweest, maar je mist toch het contact in het veld.” 

Naomi in oranje

‘’Ik kijk enorm uit naar het WK, al helemaal naar het trainingskamp vooraf. Juist omdat het WK in eigen land is, ervaren we als ploeg meer druk. We laten ons niet gek maken en hebben onderling afgesproken om, net als tijdens de Spelen, niet te twitteren en facebooken. Zo kunnen we ons focussen op de voorbereidingen.” 

Knappe vriend

Naomi kan zich hopelijk ook focussen als haar knappe vriend, schaatser Sven Kramer, op de tribune zit om haar aan te moedigen. De twee kregen in 2007 een relatie en zijn inmiddels uitgegroeid tot het bekendste sportkoppel van Nederland. ‘’Is dat zo? Daar zijn we ons allebei niet zo van bewust. Sport staat bij ons op de eerste plaats, we zijn gedreven om te winnen en doen het niet om beroemd te worden. 

Natuurlijk word je door succes op sportgebied vaak herkend en willen mensen je handtekening of met je op de foto. Zowel Sven als ik kan al die aandacht goed plaatsen. Het hoort erbij en is ook best vergankelijk, hoor. Toen ik op m’n 19de bij de jeugdselectie kwam, kende niemand me, maar toch vroegen mensen m’n handtekening. Simpelweg omdat ik in oranje liep.” 

Een leven na hockey

Inmiddels is Naomi 30, dit wordt waarschijnlijk haar laatste WK. Over een leven na hockey denkt ze meer en meer na. ‘’Ik heb mezelf al die jaren gezien als ‘Naomi van As, hockeyster’. De vraag is wat ik daarnaast ben. Tijdens mijn revalidatie vroeg de Tros of ik Zappsport wilde presenteren met Ron Boszhard. Dat was een totale verrassing. Ik had geen enkele ervaring, maar de Tros had er alle vertrouwen in.'' 

Doodeng

''In het begin vond ik het vreemd om gesprekken tegen de camera te houden... die zegt namelijk niks terug! Gelukkig heeft Ron me goed opgevangen, maar het was toch gek mezelf in een heel andere rol op tv te zien. De eerste keer dat ik mezelf zag presenteren was aan tafel bij RTL Late Night, waar John de Mol ook te gast was. Doodeng, maar iedereen reageerde positief.'' 

Onderlinge strijd

Inmiddels vind ik het enorm leuk om te doen. Vooral de onderlinge strijd tussen de jongens en de meisjes; Ron en ik zijn allebei bloedfanatiek. Misschien ga ik wel meer tv-werk doen, we maken sowieso een tweede seizoen. Maar verder laat ik het op me af komen. Het komt zoals het komt, eerst maar eens het WK!”

Meer over