Interview: Nicolette Kluijver over Expeditie Robinson

Nicolette Kluijver was al vaak gevraagd om zelf mee te doen aan Expeditie Robinson, maar kon nooit. Maar goed ook, want ze had zich een iets te rooskleurig beeld gevormd van het avonturenspel.

Wat is er zo speciaal aan Expeditie Robinson?

”Er is over elk detail nagedacht. De muziek, hoe het is gefilmd: het is allemaal zo mooi. Ik heb nog nooit zo’n grootschalig programma gemaakt. En de hele sfeer is bijzonder. Als je de kandidaten iets moet vertellen, zie je al die hongerige ogen je aankijken: ‘zeg me alsjeblieft wat we gaan doen’. Heel hun leven hangt er op dat moment vanaf, dat is waanzinnig.” 

Krijg je geen medelijden met de kandidaten?

”Af en toe wel. Vooral naarmate de weken vorderen zie je dat ze steeds meer honger hebben en moe zijn. Het is echt heel zwaar en ik heb dat vooraf misschien een beetje onderschat. Ik ben best vaak voor het programma gevraagd, maar telkens kon ik niet vanwege andere verplichtingen. Nu ik het op deze manier heb gezien, blijkt het nog zwaarder dan ik al dacht.” 

Jij kwam voor de eerste keer op het eiland. Hoe was dat voor jou?

”Het is al een gedoe om er te komen; je moet eerst twee dagen reizen met boten en vliegtuigen. Je komt dus al moe aan, maar het is er zo mooi. Je snapt meteen waarom je zo ver moet reizen om deze plek te bereiken. Het is er waanzinnig, het is een soort prehistorisch landschap. Echt heel mooi.” 

En dan is er ook nog de hel.

”Ja, daar wil je echt niet zijn. Het was echt heel erg, maar daarom is het de hel, haha. Ik heb wel te doen met de mensen die daar zitten, maar dat wil ik niet laten merken wanneer ik met ze spreek. Ze hebben er niks aan als ik ze zielig vind.” 

Veel proeven zijn gecompliceerd. Hoe was het om ze uit te leggen?

”Bij Expeditie Robinson is geen autocue, alle teksten leer je uit het hoofd en daarvoor moet je hard studeren. Het zijn vele A4’tjes aan tekst die je moet opzeggen. Dat is juist een uitdaging en dat vind ik ook erg leuk om te doen. Gelukkig ben ik goed in het bestuderen van teksten, maar mijn co-presentator Dennis Weening is er écht heel goed in. Als hij één keer iets leest dan weet hij het al meteen uit zijn hoofd.” 

Wat is het mooiste dat je tijdens Expeditie Robinson meemaakte?

”Het mooiste moment was tijdens de finale, toen Dennis en ik wisten wie er had gewonnen. We keken elkaar aan, dat was zo emotioneel; je werkt er weken naartoe. Toen hebben we spontaan een bommetje in het water gemaakt. Voor dat moment doe je het. En die finale, die was zo spannend!”

Ancilla Tilia sprak ook met Televizier over haar Robinson-avontuur.

Reageren