Interview: Nicolette van Dam over een nieuw seizoen RTL woonmagazine

Nicolette van Dam presenteert vanaf zaterdag een nieuw seizoen RTL woonmagazine vol tips voor een hip huis. En dat is maar een van haar vele baantjes. Een gesprek met de drukste dame van Hilversum en omstreken.

Heb jij zelf een typisch RTL woonmagazine-huis?

"Ik houd ervan als een huis gezellig is, maar ik ben niet, zoals in het programma, bezig met mood boards. Daar heb ik nooit tijd voor gehad. Toen het eerste seizoen begon, waren we net bezig met verbouwen en toen heeft Piet Boon, de ­ontwerper die toen bij het ­programma was betrokken, ons geholpen met adviezen voor de inrichting.”

Heb je tips voor lezers die ­weleens wat anders willen?

"Het hoeft helemaal niet duur te zijn. Je moet een goede basis hebben en daarna kun je dingen die je in huis hebt staan op een andere manier gebruiken. Wij hebben bijvoorbeeld veel verzameld ­tijdens reizen. Beeldjes, kunstwerken; als je die op een andere plek neerzet, krijgen ze een heel andere betekenis.”

Is er dit seizoen iets veranderd?

"We hebben twee nieuwe ­elementen. Stylist Michiel de Zeeuw gaat aan de slag met een klein budget en creëert daarmee een heel nieuwe sfeer. En ik mag bij bekende mensen binnen kijken. Bridget Maasland, Jan des Bouvrie, Gordon. ­Iedereen weet dat Jans huis wit is, maar het vóelt niet wit. Dat vind ik knap.”

Je bent zwanger van je tweede kind, is de babykamer al af?

"Als het om de babykamer gaat, ben ik helemaal niet bezig met trends: die mag heel zoet zijn. De nieuwe baby komt in de kamer van Lola-Lily, zij is nu 2,5 en krijgt een nieuwe kamer.”

Onlangs heb je samen met je broer de brasserie van je ouders in Amsterdam overgenomen.

"Dat is op mijn pad gekomen. Mijn ouders wilden het rustiger aan doen en vroegen of wij Brasserie Van Dam wilden ­overnemen. Daar moest ik over nadenken. Ik heb het druk met m’n werk en m’n gezin, maar het familiebedrijf opgeven, ging me zo aan het hart. En als ik nu op zaterdagmiddag een rij zie staan voor de lunch, en de mensen met een lach op hun gezicht zie vertrekken, dan kan ik daar heel blij van worden.

Ik ben niet zeven dagen in de week te vinden in de brasserie, maar zorg in ieder geval dat ik er op vrijdagavond en zaterdag met de lunch ben. Maar hoe leuk ik de horeca ook vind, tv blijft mijn grootste liefde. En verder presenteer en acteer ik, en doe ik bedrijfspresentaties. Ik wil niks missen.”

‘Beat the crowd’, je laatste ­studioprogramma, scoorde niet geweldig. Ben je teleurgesteld?

"Nee joh, iedereen is zo gefocust op kijkcijfers. Iedereen is The voice-cijfers gewend, maar Beat the crowd stond op woensdag en was helemaal nieuw. De mensen moeten wennen, dat duurt altijd even. Ik was er in ieder geval bij mee.”

Je wordt dit jaar 30, zie je daar tegenop?

"Het is een beetje gek; ik was altijd een van de jongsten, dat is voorbij. Straks heb ik twee kinderen, een compleet gezin, ik ga een nieuwe fase in. Het getal zelf vind ik niet erg.”

30 is een mooie leeftijd om de balans op te maken. Ben je waar je wilt zijn in het leven?

"Ik ben sowieso snel tevreden. Als iedereen in mijn leven maar gezond is en in harmonie leeft. Als die basis goed is, kan ik heel gelukkig zijn. Maar natuurlijk heb ik nog genoeg dromen en wensen. Een mooi programma maken voor de Postcodeloterij, bijvoorbeeld. Ik vind dat zo’n geweldige organisatie: je kunt er prijzen winnen en tegelijkertijd geeft ze geld aan goede doelen. Beter kan niet, wat mij betreft.”

RTL woonmagazine is vanaf zaterdag 22 maart iedere week te zien om 18:55 uur op RTL 4.

Reageren