Interview over Peter R. de Vries: Internetpesters Aangepakt

11 mei 2015 12:51 | sterren | Door Televizier

© William Rutten

In Internetpesters Aangepakt helpt Peter R. de Vries slachtoffers van cyberpesten. “De politie heeft hier niet veel verstand van: die kan net aan zelf typen!”

Peter R. de Vries kreeg toen hij nog zijn eigen misdaadprogramma had al vaak melding van slachtoffers van cyberpesten. “Maar ik behandelde toen vooral moord en doodslag,” vertelt hij. “Internetterreur is een onderwerp dat ik links moest laten liggen.” Nu komt daar verandering in, want in Peter R. de Vries: Internetpesters Aangepakt neemt het kersverse RTL 5-gezicht cyberpesten onder handen. Peter springt in de bres voor de slachtoffers en zoekt uit wie de web-terroristen zijn die hen het leven zuur maken.

In de eerste aflevering zien we het verhaal van Jacqueline, een jonge vrouw die zichzelf terugvond op sekssites als Kinkytijd. “Er was een profiel van haar aangemaakt, met foto’s en privégegevens,” legt Peter uit. “Ook stond erbij dat ze wel in was voor avontuurtjes. Dat was ze helemaal niet, want zij is keurig getrouwd en moeder van twee kinderen. Maar ze kreeg wel mannen voor haar deur en bij haar werk. Die vrouw is vier jaar lang door een hel gegaan. Dat is toch absurd? Haar leven was al die tijd in een grauwsluier gehuld.”

Zijn alle zaken in de serie zo heftig?

“Ze verschillen onderling wel van elkaar, maar in essentie komen ze hier wel op neer: slachtoffers die geterroriseerd worden door een anonieme figuur en daar buitengewoon veel last van hebben. En dat beïnvloedt hun persoonlijk leven, want ze worden argwanend naar hun omgeving, hun vrienden, familie en collega’s. Ze blijven maar denken: is hij het, is hij het? Het blijkt heel eenvoudig te zijn om iemands leven enorm te ontregelen, maar als slachtoffer is het buitengewoon moeilijk om daar iets aan te doen.”

Grijpt de politie niet in?

“Die is in alle zaken die wij behandelen wél geïnformeerd door de slachtoffers, met een aangifte of een melding, maar in geen van de zaken heeft de politie ooit één vinger uitgestoken. De politie heeft meestal niet veel verstand van dit soort materie, hoe IP-adressen bijvoorbeeld werken; ze kunnen vaak net aan zelf typen. Daarom is er een soort weerzin om dit soort zaken aan te pakken. Ze vinden het te ingewikkeld en denken: hoe komen we er ooit achter? Dus worden slachtoffers afgepoeierd.”

Hoe pak jij de zaken dan aan met je team?

“Eerst kijken we of er aanwijzingen zijn die kunnen vertellen uit welke hoek de terreur komt. We praten met mensen uit de omgeving van het slachtoffer, nemen contact op met internetproviders en makers van websites. Het is een kwestie van lange adem. In de zaak van Jacqueline duurde het bijvoorbeeld twee maanden voordat we resultaten boekten. Maar als de daders dan zijn gevonden, confronteer ik ze met datgene wat ze hebben gedaan. In eerste instantie ontkennen ze vaak nog, komen ze met smoesjes of bagatelliseren ze de zaak. Maar uiteindelijk geven ze het toe en zien ze ook de ernst van hun daden in. Die ontmaskering is al de grootste straf.”

Wat wil je met dit programma aantonen?

“Ik wil laten zien dat er betere wetgeving nodig is op dit gebied. Die discussie wil ik aanslingeren. In de eerste aflevering zie je dat Jacqueline langsgaat bij de exploitant van de sekswebsites waar ze op staat. Zo’n man kan nu gewoon zeggen: daar heb ik geen zin in, en de deur dichtsmijten, terwijl er een slachtoffer voor z’n neus staat. Ik vind dat stuitend, ik kan er witheet van worden als ik dat zie. Hoe bestaat het? Ik vind dat de politiek ervoor moet zorgen dat zo’n website voor het slachtoffer gewoon met de gegevens van de dader op tafel moet komen. Punt uit.”

Heb je zelf ook last van cyberpesters?

“Tuurlijk. Ik zit op Twitter en ik word daar heel vaak uitgescholden of bedreigd. Er zijn ook allerlei websites waar ik vaak op de korrel wordt genomen. Maar goed, ik ben een bekende Nederlander en ik weet hoe dat werkt. Ik laat het van me afglijden. Toch denk ik wel eens: het is bar en boos, dat het zomaar kan.”

Zou internetpesten ooit helemaal uitgebannen kunnen worden?

“Ongetwijfeld zal het doorgaan, zoals vechten op het schoolplein ook nog altijd bestaat, maar we zijn nu toch een beetje zijn overvallen door de grootsheid van internet en wat je er allemaal mee kunt doen. We moeten ons gaan realiseren: loopt het niet uit de rails en moeten we toch niet een paar veiligheidsmarkeringen aanbrengen, zodat mensen in ieder geval verhaal kunnen halen? Dat zal het internetpesten heus niet helemaal uitbannen, maar dat je nu als slachtoffer helemaal machteloos staat, is natuurlijk het andere uiterste.”

Peter R. de Vries: Internetpesters Aangepakt is maandagavond om 20.30 uur te zien op RTL 5.

Lees ook:
"Willem Holleeder had al schutter om Peter R. de Vries te vermoorden"

Meer over