Interview: Patty Brard en Jochem van Gelder over Bonje met de Buren

17 augustus 2014 17:05 | sterren | Door Televizier

Na vier seizoenen op RTL 4 is Bonje met de Buren deze week voor het eerst te zien op SBS 6. Vredestichters Patty Brard en Jochem van Gelder volgen John Williams en Natasja Froger op. Jochem: ‘’We lijken uitersten, de diva en de dorpsgek, maar we staan veel dichter bij elkaar.”

Hoelang kennen jullie elkaar al?

Patty: ‘’Al honderd jaar hè?”

Jochem: ‘’We kenden elkaar eigenlijk helemaal niet, alleen van gezicht en van tv. Daarom zijn we ook eerst samen gaan lunchen, nadat we zijn gevraagd. Iedereen kan van bovenaf iets bedenken, maar als er geen chemie is, moet je het niet doen.”

Patty: ‘’Er was heel veel chemie, maar toch vond ik ons een rare combi. Uiteindelijk bleken we hetzelfde gevoel te hebben over ruzies, hoe ze ontstaan. Het gaat altijd om aannames en jaloezie, wij kunnen dat allebei redelijk goed ontrafelen. En dan hebben we ook nog dezelfde visie op het leven. We waren het tijdens de opnames opvallend vaak met elkaar eens.”

Jochem: ‘’We stonden er precies hetzelfde in bij die ruzies. Heel simpel: doe normaal. Elke dag zit je naast elkaar. Hoe moeilijk is het om even bij elkaar aan te bellen en te praten?” 

Wat zag SBS in jullie als duo?

Patty: ‘’Ik heb een redelijk grote smoel en Jochem is de boy next door. Maar diep van binnen ben ik een girl next door en lijken we best op elkaar. In dit programma zie je ook heel andere kanten van ons. Bij Jochem bleef tot nu toe zijn gevoel voor humor onderbelicht, bij mij blijkt dat ik onder al het geschreeuw best een normaal mens ben.”

Jochem: ‘’We lijken uitersten: de diva en de dorpsgek. Maar in dit programma zullen de mensen zien dat we veel dichter bij elkaar staan dan ze dachten.” 

Er is iets veranderd in het programma: een van de buren schrijft een brief, de ander weet van niks.

Patty: ‘’En dan is het best eng om aan te bellen. Ik lijk daar wel stoer in, maar ik nam van thuis vaak cadeautjes mee. Een taartje, een fles wijn. Maar soms krijg je de deur toch in je smoel. Dat blijft confronterend. We zijn wel van het soort dat er daarna nog mee bezig blijft. Een brief schrijven, nog eens langs gaan zonder camera.”

Jochem: ‘’Patty is een pitbull wat dat betreft. In haar eigen tijd nam ze dan contact op met die mensen om ze ervan te overtuigen dat we er met de beste bedoelingen zijn. Of ze ging met ze eten om duidelijk te maken dat een interventie hen ook wat kon opleveren. Ik vind het best een verantwoordelijkheid. Je wilt geen olie op het vuur gooien bij zo’n ruzie.” 

Wat is het verschil tussen jullie aanpak en die van John en Natasja?

Jochem: ‘’Het is bij ons wat luchtiger. Ik vond de vorige seizoenen zwaar met veel leed. ‘Och jee, wat erg voor jullie.’ Dat kan wel even, maar daarna moet je wat humor in de strijd gooien, om alles te relativeren.”

Patty: ‘’Jochem hielp ook rustig mee een paar bomen uitgraven in de tuin. De schouders eronder. Dat heb ik bij de vorige versie ook niet gezien.” 

Kunnen jullie een voorbeeld geven van een zaak?

Jochem: ‘’De meest schrijnende was die van een stel in Uithoorn. De vrouw des huizes hield van pianospelen. Urenlang, elke dag. Het andere stel werd daar gek van en het kwam zelfs tot doodsbedreigingen.”

Patty: ‘’Waar ze elkaar allemaal voor uitmaakten… En dit speelt in een buurt met koopwoningen van een ton of drie, vier. Het speelt heus niet alleen in achterbuurten. Ze dreven de hele buurt tot waanzin.”

Jochem: ‘’Het zit soms een heel klein stukje af van het moment dat ze elkaar wat aandoen. Die mensen moeten even door elkaar worden geschud.” 

Hebben jullie zelf weleens ruzie gehad met de buren?

Patty: ‘’Ik wel. Achteraf gezien hadden de buren meer dan gelijk. Ik maakte destijds een talkshow bij mij thuis en dat liep volledig uit de hand. Ik kwam die buurvrouw laatst toevallig tegen. ‘Weet je nog wie ik ben?’, zei ze. Ja dus. Nu kon ze er wel om lachen, maar toen liep iedereen voortdurend in het trappenhuis op en neer en voor de deur was het een hele toestand met generatoren. Dat had ik niet moeten doen. Maar het was wel enig.”

Bonje met de Buren is vanavond te zien bij SBS 6.

Meer over