Interview: Pernille La Lau over 1000 keer Koffietijd

16 november 2014 16:00 | sterren | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Deze vrijdag serveert RTL 4 de duizendste Koffietijd-nieuwe stijl. Pernille La Lau, een van de drie gastvrouwen, over de hoogtepunten en de impact van de ochtendtalkshow.

„Een mijlpaal”, noemt Pernille La Lau de duizendste aflevering van Koffietijd. „Dit is heel bijzonder in deze tijd. De omloopsnelheid van programma’s is zo hoog, je weet nooit hoelang je mag blijven.” Haar dank gaat uit naar RTL 4 en de Nationale Postcodeloterij. „Zij hebben ons de kans gegeven door te gaan. Een dagelijkse talkshow heeft een lange opstarttijd nodig, moet z’n draai vinden. Zelfs RTL Late Night en De Wereld Draait Door haalden niet meteen goede kijkcijfers. Je leert van je fouten en die hebben we mogen maken. Dat is ons geluk geweest.” 

Vriendin

Pernille (43), sinds eind 2010 vast lid van het presentatietrio, keek in haar studietijd al naar de oude versie van Koffietijd. Dat werd van 1994 tot 2000 aan elkaar gepraat door Hans van Willigenburg en Mireille Bekooy. „Ik voelde me er toen al bij thuis. In Koffietijd werd je niet aangevallen of bedrogen met valse informatie. Dat is hetzelfde gebleven. We maken het programma met zorg en respect. Dat zie je eraan af, dat is de kracht van Koffietijd. We hebben een brede doelgroep: ouderen, maar ook studenten, vrouwen en veel mannen, die de dag met ons beginnen. Elke uitzending moet genoeg onderdelen bevatten die voor hen allemaal interessant kunnen zijn. We willen dat Koffietijd tintelend, fris en prettig is om naar te kijken. Uit de reacties blijkt dat kijkers ons als vriendin zien. Dat is toch het grootste compliment dat je kunt krijgen?” 

Geen promotiepraatjes

Er is geen gebrek aan gasten die naar Eemnes willen komen om hun zegje te doen. Pernille: „In het begin zochten we juist mensen in onze directe omgeving en kwamen er veel RTL-coryfeeën langs. Tegenwoordig komt iedereen, van Mark Rutte tot Jan Smit. En er komen ook onbekende gasten, zoals een moeder die komt vertellen over het verlies van haar dochter. Voor hen heb ik diep respect, zij kunnen mij ook iets leren over het leven. Ik praat graag met mensen die echt iets te vertellen hebben. Ook als iemand een boek of plaat wil promoten, kiezen we altijd een eigen Koffietijd-insteek.” 

Spijkerpoepen

Een van haar persoonlijke piekmomenten was het gesprek dat ze voerde met Marc-Marie Huybregts. „Heel interessant en intiem, met veel diepgang. Daar houd ik van. Je hebt ook weleens interviews die heel geschift zijn, raar. Zoals met de Amerikaanse acteur Eric McCormack, uit Will & Grace en Stalker. Met hem hebben we een quizje over Nederland gedaan. Zaten we op een gegeven moment met hem te spijkerpoepen... En André Kuipers heb ik op de dansvloer gekregen. Hij weet alles van ruimtevaart, maar heeft ook een hobby: rock-’n-rolldansen. Sta je daar ineens te rock-’n-rollen met André Kuipers! Voor Quinty is haar hoogtepunt waarschijnlijk het gesprek met Anky van Grunsven die haar paard meenam naar de villa.” 

Hond door het ijs

Naast de hoogtepunten van de afgelopen 999 uitzendingen zullen de bloopers vrijdag niet ontbreken. „Dat zal voor Quinty, Loretta en mij een verrassing zijn. Ik houd m’n ogen dicht! Er gaat in zo’n live-uitzending altijd wel wat mis. Een verspreking is gauw gemaakt, en er gebeuren vaak onverwachte dingen. Zo had ik eens een heel serieus gesprek over Stop Aids Now toen er op de achtergrond een hondje door het ijs zakte. Hilarisch! Dat komt er vast in.”

Meer over