Interview: Poekelien Lingbeek over Cash Op Zolder

In dit nieuwe seizoen van Cash Op Zolder gaat taxateur Poekelien Lingbeek weer op zoek naar antiek en juwelen, om zo een droom van de eigenaar te bekostigen. 

Hoe weet u zo snel of het om iets bijzonders gaat?

„Dat is een kwestie van ervaring. Het helpt als je, zoals ik, kunstgeschiedenis hebt gestudeerd. En ik heb het examen van de branchevereniging van taxateurs, makelaars en veilingmeesters gedaan. Maar daarna begint het werk pas. Je moet veel zien en lezen. En je leert kwaliteit ook te herkennen door naar de mooiste dingen te kijken in musea. Dan zie je op een gegeven moment het verschil met dat wat je dagelijks tegenkomt.” 

Hoe kunt u zo snel inschatten wat iets waard is?

„Bij de opnames van Cash Op Zolder moet ik mijn kennis paraat hebben en snel een oordeel geven. Zeker onder tijdsdruk is dat soms lastig. Als ik niet 100% zeker van iets ben, overleg ik met collega’s of zoek ik na de opnames verder in boeken en op internet. In databanken voor kunst of op sites van veilinghuizen kijk ik wat een vergelijkbaar voorwerp onlangs opbracht.” 

Waarom adviseert u soms een minimumopbrengst?

„De waarde van voorwerpen is onderhevig aan mode. Op dit moment brengen 19de-eeuwse schilderijen bijna niets op, hoe prachtig ze vaak ook zijn. Als taxateur wil ik voorkomen dat zulke spullen voor een onredelijk bedrag van de hand gaan – te meer omdat ze vaak ook een emotionele waarde hebben.” 

Waarom zit er soms zo’n groot verschil tussen de schatting en de opbrengst op een veiling?

„Omdat taxeren geen exacte wetenschap is. De waarde van objecten is sterk tijd- en plaatsbepaald. Als de beurs morgen instort, stort de prijs van kunst ook in. En als twee handelaren tegen elkaar opbieden of als een liefhebber uit een ander land via de telefoon meebiedt, heeft dat invloed. Deelnemers aan Cash Op Zolder zijn meestal wel realistisch in hun verwachtingen, al hoopt iedereen op die ene uitschieter.”

Welke ‘zolders’ zijn nu veel waard?

„Ik vermoed die van mensen met een familieverleden in de voormalige koloniën Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Ik denk dat er uit die regio nog verborgen schatten op zolders liggen. Zo taxeer ik dit seizoen een paar Korwarstokjes – amuletten van voorouderfiguren – uit die streek op 400 tot 500 euro. Die bleken uiteindelijk heel wat meer op te brengen.”

Reageren